Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vitamíny ano, víza ještě ne

V minulých číslech Respektu jsme uveřejnili několik příspěvků zabývajících se historií a současnou situací Čechů a Slováků na Ukrajině a v Rumunsku. Pozornost čtenářů vzbudil článek H.Dluhošové Krajané v nebezpečí o českých osadách v bezprostřední blízkosti Černobylu.

V minulých číslech Respektu jsme uveřejnili několik příspěvků zabývajících se historií a současnou situací Čechů a Slováků na Ukrajině a v Rumunsku. Pozornost čtenářů vzbudil článek H.Dluhošové Krajané v nebezpečí o českých osadách v bezprostřední blízkosti Černobylu. V okrese Korosteň u Kyjeva trpí lidé a především děti nemocí z ozáření, musejí jíst jedovaté potraviny, obávají se vysídlení. Touží se vrátit do vlasti a na naši vládu se již několikrát obrátili s prosbou o pomoc. Zatímco Polsko a Maďarsko se již o velkou část svých krajanů v postižené oblasti postaralo, československá vláda dosud neučinila rozhodnutí.

Od 23. do 26.října pobývala v Praze krajanská delegace Komenského společnosti, pozvaná představiteli Křesťanskodemokratické strany. Sešli se s mnoha vlivnými osobnostmi našeho veřejného života. Byli přijati zástupcem Federálního shromáždění panem Viktorinem, který jim tlumočil podporu a zájem poslanců. Hovořili s místopředsedou ČNR panem Kasalem, jednoznačně vstřícným stanoviskem je ujistil i místopředseda federální vlády Josef Mikloško. Okamžitou materiální pomoc připravuje Výbor dobré vůle s Modrou hvězdou života.

Pomoci bývalým sousedům chce i Sdružení volyňských Čechů a další občané. Těch přibližně patnáct stovek krajanů, kterým po pádu komunistické diktatury zdánlivě nic nebrání v návratu domů, nejsou klasičtí uprchlíci, na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].