Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Přestavba Prahy

Slyšeli jsme v poslední době často - z tisku i odjinud - fámy, že nová pražská radnice ve vší tichosti rozprodává město jí svěřené, jako by bylo její. I radnici se to doneslo - a aby veřejně dokázala, že jde o pouhé pomluvy, byl koncem září již podruhé svolán za účasti tisku Sbor rady NVP.

(Spíše neveřejné show s nedostatkem času)

Slyšeli jsme v poslední době často - z tisku i odjinud - fámy, že nová pražská radnice ve vší tichosti rozprodává město jí svěřené, jako by bylo její. I radnici se to doneslo - a aby veřejně dokázala, že jde o pouhé pomluvy, byl koncem září již podruhé svolán za účasti tisku Sbor rady NVP. Ačkoli sezení trvalo od rána do pozdního odpoledne, důkaz nevyzněl zrovna přesvědčivě.

Hlavní část jednání nesla přímo vědecký název „Předpokládané modelové přístupy ke společnému podnikání“. To naznačovalo, že rada nebude předkládat svému sboru k posouzení všechny, ba ani ty nejdůležitější případy, ale pouze vybere příklady různých typů spolupráce se zahraničím.

Intelektuální scénář dosáhl však notně praktického vyústění, když jsme se hned o prvním případu - holandském projektu rozsáhlé rekonstrukce Smíchova - dozvěděli, že během polední přestávky byla s jeho autory podepsána smlouva (jméno firmy nebylo v pozvánce uvedeno). Kdosi upozornil, že se tím nedodržela podmínka uvedená ve Statutu, kterým byl sbor ustaven. Podle této podmínky se má sbor k investicím vyjadřovat. Předsedající ing.Krátká omluvně odvětila, že čekali na eventuální připomínky, které by to anulovaly. Když žádné nepřišly, domnívali se, že projekt je schválen… Zapomněla dodat, že přítomné na počátku jednání spolu s náměstkem primátora arch.Rajnišem vyzvala, aby se pro nedostatek času zřekli připomínek po jednotlivých vystoupeních, že se to pak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 25 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].