Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ve znamení pokroku

Ptát se vysoce postavených vládních úředníků na stav jejich resortu je vždy ošidné. Málokterý z nich je schopen přiznat, že něco není v pořádku. Všechna očekávání však překonal ing.Tomáš Hradílek, český ministr vnitra, v pořadu československé televize studio Dialog vysílaném 11.9.1990.

Ptát se vysoce postavených vládních úředníků na stav jejich resortu je vždy ošidné. Málokterý z nich je schopen přiznat, že něco není v pořádku. Všechna očekávání však překonal ing.Tomáš Hradílek, český ministr vnitra, v pořadu československé televize studio Dialog vysílaném 11.9.1990. (Besedy se zúčastnili také ing.Andráš, ministr vnitra Slovenské republiky, pplk.JUDr.Hofman, ředitel Správy SNB hl.m.Prahy a Středočeského kraje a major Sitiar, náčelník MS VB Bratislava.)

Činnost Veřejné bezpečnosti je už několik měsíců v podstatě ochromena. O nechuti policie vyšetřovat, zasahovat při složitějších situacích v ulicích, natož si uvědomit svoji odpovědnost slyšíme ze všech stran.

Ministr Hradílek to komentoval slovy, že stav sice není nejideálnější, ale veřejnost začíná chápat, že policii potřebuje. Veřejnost to chápala vždy, jen si není jista, zda potřebuje právě naši současnou policii s její pochybnou minulostí a pasívní přítomností.Ministr Hradílek znovu opakoval, že policie není vybavena odpovídající technikou, že platové podmínky policistů jsou špatné. Mimo jiné prohlásil: „Po nástupu do funkce jsem navštívil několik služeben a byl jsem zděšen, v jakých podmínkách příslušníci pracují.“ Mimochodem podobný výrok pronesl už koncem ledna poslanec Kocáb při jednání s představiteli SNB na Praze 1. Od ministra bychom v dnešních dnech očekávali konstruktivnější přístup, a ne suché konstatováni faktů. Nejenže neřekl, jak chce řešit podmínky práce policistů, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].