Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Nezávislá komise o zákosu

26.července skončila odsouhlasením a podpisem Závěrečného společného stanoviska svoji práci nezávislá komise expertů, která se na žádost NVP zabývala Základním komunikačním systémem (ZKS).

26.července skončila odsouhlasením a podpisem Závěrečného společného stanoviska svoji práci nezávislá komise expertů, která se na žádost NVP zabývala Základním komunikačním systémem (ZKS). Uzavřela se tak jedna kapitola zápasu o Prahu bez nesmyslné automobilové dopravy, která započala zhruba před třemi lety obnovením sporu o tunel ve Stromovce. Stromovka je dnes, zdá se, zachráněna, byl by důvod k oslavám. Jenže celý zápas není zdaleka u konce, jako není a nikdy nebude u konce zápas s lidskou omezeností.

Stručně k nejdůležitějším částem stanoviska komise.

Praha je díky svým architektonickým a urbanistickým kvalitám - a to nejen historického jádra, ale i čtvrtí toto jádro obklopujících - jedinečnou součástí evropského kulturního dědictví. Pražská kotlina zároveň patří k oblastem s nejhorším životním prostředím v Československu. Území vnitřního města a pražské kotliny musí být tedy považováno za oblast ekologického ohrožení - oblast ekologické ochrany; kromě jiného je zde nutno zásadně a trvale účinně omezovat automobilovou dopravu. Všechny zásahy do historického organismu města se musí zodpovědně a citlivě zvážit s vědomím všech možných důsledků. Praha se musí opět stát obyvatelným městem.

Komise dospěla k názoru, že doposud realizovaný ZKS, jenž je pouze nejjednodušším řešením dopravních funkcí města, je třeba okamžitě přehodnotit, protože životní prostředí Prahy nejenže dostatečně neochraňuje před nesmyslně rostoucími dopravními zátěžemi, ale v řadě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].