Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Jak soudruzi podnikali

Od Vládního výboru pro cestovní ruch dostali na stavbu motelu 20 miliónů. Za letošní první pololetí mají přes půl miliónu "negativní zisk", jinak řečeno ztrátu. Do loňského roku se drželi jakžtakž nad vodou jen díky tomu, že měli sjednaná školení.

Od Vládního výboru pro cestovní ruch dostali na stavbu motelu 20 miliónů. Za letošní první pololetí mají přes půl miliónu „negativní zisk“, jinak řečeno ztrátu. Do loňského roku se drželi jakžtakž nad vodou jen díky tomu, že měli sjednaná školení.Motel patří jednomu zemědělskému družstvu. Že už tři čtvrtě roku mají kolem 100.000 korun měsíčně ztrátu - tedy tolik, co vyplatí na mzdách -, to dodnes nezačalo nikoho bolet. Strašný je stav mysli lidí, které tato skutečnost nepohnula k rozhodnutí. Ještě strašnější je stav hospodářského systému, který takovou váhavost toleruje. Kolik je u nás podobných motelů, ale i továren nebo výzkumáků!

Jděme však ještě dál. Proč by měl motel vlastně prodělávat? Vždyť je to ideální investice pro dravé podnikatele!

Bodejť by v takovýchto družstevních rukou neprodělával. V účtárně bez mučení přiznávají, že analýzu největších ztrát za jednotlivé měsíce ani nemohou udělat, protože z družstevního počítače jim přijde jenom jednou za půl roku „výsledovka“, v níž je většina ukazatelů navíc sloučena dohromady.

Smutnohra začala už volbou polohy. Motel je sice u frekventované silnice, ale jak umístěn! Na místě nejhezčího výhledu nad silnicí stojí výrobna zemědělské chemie. Vlastní stavba pod silnicí je průčelím otočena do svahu, skladovými prostory na jih od svahu. Ve skladech je proto v létě pořádně teplo. Z oken pokojů na ně musí být zábavná podívaná: nějak se tu pozapomnělo na vykládací rampy a všechno zboží se musí nejprve vyložit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].