Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vysychají i mozky?

První sníh u nás tradičně "zastihl cestáře nepřipraveny". Kdykoli si příroda troufla chovat se jako po nespočet předchozích tisíciletí, takže v zimě sněžilo, na podzim pršelo a v létě svítilo slunce, byla to pro soudruhy katastrofa.

První sníh u nás tradičně „zastihl cestáře nepřipraveny“. Kdykoli si příroda troufla chovat se jako po nespočet předchozích tisíciletí, takže v zimě sněžilo, na podzim pršelo a v létě svítilo slunce, byla to pro soudruhy katastrofa. Té se ovšem říkalo „kalamita“, „kalamitní situace“ a posléze už jen „situace“. Zato se v té době hodně psalo o katastrofách a pohromách na Západ od našich hranic. Zdá se, že se tento stereotyp zachoval.Pro zdravého jedince, zdravé společenství i zdravou zemi je vitální ohrožení podnětem ke vzburcování skrytých sebezáchovných sil a mechanismů. Do těla se vyplavuje povzbudivý adrenalin, ve společenství se probouzí solidarita. Zejména je-li tlak dlouhodobý a společenství sdostatek zralé, není reakce zkratová, ale právě naopak dlouhodobá. Tak se Spojené státy a západní Evropa poučily z ropného vydírání a místo aby problém vytěsňovaly nebo na něj reagovaly agresí navenek, dokázaly zásadně změnit svá hodnotová kritéria.

Energetická spotřeba a její růst přestaly být symbolem všeobecného vzestupu a staly se naopak příznakem zaostalosti.Český venkov má v těchto dnech na čele hlubokou vrásku. Dlouhé údobí sucha nejenom že začíná ohrožovat zásobování pitnou vodou a letošní úrodu. Venkovští lidé jsou si dobře vědomi, že se jedná o důsledky špatného hospodaření minulých desetiletí. Zrušené rybníky, nezdařené meliorace jenom proto, aby se plnil plán, napřimování potoků, likvidace pobřežní vegetace, znečišťování spodních vod umělými hnojivy i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].