Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nic nového

Po vystupení Mariana Čalfy ve FS jsme se dočkali i projevu předsedy české vlády Petra Pitharta v ČNR. Byl to projev prý působivý, alespoň podle nadšených ohlasů v denním tisku.Podle mého mínění se občané nic nového a převratného nedozvěděli.

Po vystupení Mariana Čalfy ve FS jsme se dočkali i projevu předsedy české vlády Petra Pitharta v ČNR. Byl to projev prý působivý, alespoň podle nadšených ohlasů v denním tisku.

Podle mého mínění se občané nic nového a převratného nedozvěděli. V projevu p. Pitharta chybělo to podstatné: myšlenky a představy kompetentního činitele, jak z té šlamastyky ven. Nejmarkantnější je to v pasážích týkajících se ekonomiky. Stručně řečeno: něco ještě nefunguje, to, co funguje, je třeba zachovat, atd. atp. Jsou dvě možnosti - obě skličující - buď předseda vlády neví, jak dál, nebo to ví, ale je to tak deprimující, že to zatím před námi tutlá.

Že by myslel vážně, že podmínkou úspěchu ekonomické reformy je oživení činnosti obcí (obec - polis), se mi zdá nepravděpodobné. P. Pithart varuje před destabilizací podnikové sféry; ano, tam je zakopán pes. Dotkl se oněch pověstných „struktur“, a to struktur zděděných, tvořených téměř výlučně členy KSČ. A tyto struktury, jak vyplývá z vystoupení pana premiéra, mají být zárukou úspěšného zavedení ekonomické reformy.

Cílem p. Piharta ve funkci předsedy vlády je tedy tyto podnikové struktury zachovat a pokud možno urychleně upevnit. V praxi tudíž hodlá náš nový premiér postupovat podle návodu či doporučení politologa Zdeňka Mlynáře, s kterým v této otázce ještě na sklonku roku vehementně před zraky miliónů diváků opakovaně nesouhlasil.

Pochopil-li jsem p. Pitharta správně, potom tedy Pánbůh s námi!

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].