Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jak mi zabili mámu

Bylo jí 76 let. Už třetím rokem vdova našla si skromný, ale smysluplný způsob života. Byla hrdá na to, že většinu problémů s úřady, řemeslníky nebo v obchodech si dokáže vyřídit sama.

Bylo jí 76 let. Už třetím rokem vdova našla si skromný, ale smysluplný způsob života. Byla hrdá na to, že většinu problémů s úřady, řemeslníky nebo v obchodech si dokáže vyřídit sama.

Když se rozpoutala listopadová bouře, miloval jsem ji za to, jak ztratila svůj rodičovský strach, kvůli kterému jsem musel po léta censurovat své vyprávění o tom, co zrovna dělám.Žila sama v malém bytě na hranici Žižkova a Vinohrad a vynakládala velké úsilí, aby jej pořád udržovala v čistotě a pořádku. Nejvíc ze všeho se bála, když něco v bytě přestalo fungovat - akumulační kamna, vodovod, světlo. Kvůli bércovým vředům pro ni chození bylo trápením a už v duchu viděla, co všechno bude zase muset obejít. 4.června se vrátila z pedikúry, bez které byla pro ni chůze ještě obtížnější. Vystoupila do mezaninu, kde ještě v 50.letech visel krucifix. Teď tam chyběl i její plynoměr. Někdo jej během dvou hodin její nepřítomnosti odmontoval a odnesl. Dovedu si představit, jak ji to muselo zděsit a rozhořčit zároveň.Do nemocnice jsem byl odpoledne přivolán, až když už máma nežila. Rozrušená doběhla k sousedce a pak se dala do řeči se sousedem. Náhlá cévní příhoda v mozku s ní zatočila, ochrnula na pravou polovinu těla, spadla na zem a zřejmě při pádu jí praskl bércový vřed. Než přijela sanita, ztratila mnoho krve. Než další sanita přivezla z jiné nemocnice novou krev, umřela. Doma na stole tikaly hodinky a ležely volební lístky. Věděla, koho bude volit.Už se to nedá svést na bolševika. Už je to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].