Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Speciál

Odvážná cesta porcelánem

Rodinné vztahy potřebují otázky a promýšlení, i když to může být bolavé

To, co děti učíme o světě, náš svět současně utváří. • Autor: Milan Jaroš
To, co děti učíme o světě, náš svět současně utváří. • Autor: Milan Jaroš

Nedávno se mě kolega Štěpán Sedláček ptal, jakým tématům by se česká novinařina měla věnovat víc. Vedle mě seděl Petr Třešňák, který právě dostal cenu za investigativní text o smrti Doroty S. V rozsáhlém pátrání ukázal, jak dokáže být tuzemský systém sociální péče lhostejný a bezcitný k těm nejzranitelnějším, tedy k těm, pro které je přitom určen, a že je schopný zamlčet i vraždu.

Odpověď na Štěpánovu otázku je tak nasnadě. Česká novinařina by měla věnovat víc úsilí popisování podobných tragédií a zločinů, které zachycují i selhání systému. Zároveň je odpověď složitější. A nejen proto, že náš svět netvoří jen velká a tragická neštěstí. Ani korupce a krutost nezmizely, ale mají jinou a „sofistikovanější“ podobu, kterou je rovněž dál potřeba odkrývat. Zdejší rasismus už nemá podobu vražd Romů, které policie nechce šetřit, politická korupce už neprobíhá s igelitkami na benzinových pumpách.

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].