Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Město v létě

Adrenalin na konečné

Ve městě se dá zažít spousta dobrodružství: ve výškách, u řeky nebo na louce pod stanem

Pobaví se tady každý. (Nad Pastýřskou stěnou v Děčíně) • Autor: Milan Jaroš
Pobaví se tady každý. (Nad Pastýřskou stěnou v Děčíně) • Autor: Milan Jaroš

Pastýřská stěna je ohromný kus pískovce, který jako by někdo doprostřed severočeského Děčína posadil naschvál. Geologie a čas tomu chtěly tak, že se její hřeben svažuje. Kdo se na skálu dívá z druhé strany řeky od zámku, strachuje se o načančanou výletní restauraci, aby se udržela na samém vršku kopce a neskutálela se o stovky metrů dozadu, někam k náměstí před železničním nádražím. Kdo se dívá ještě pozorněji, za sucha a bezvětří uvidí na mohutné kolmé stěně pomalu se pohybující barevné tečky horolezeckých helem. Jen těžko bychom hledali lepší metaforu volnosti, kterou často nabízejí česká města.

Vstřícný kámen

Ve všední den je teček na svahu jen málo, o víkendu je ale skála obsypaná. Zajištěná horolezecká stěna – které se běžně říká ferrata – funguje přímo uprostřed padesátitisícového města od roku 2014 a je populární nejen mezi lezci z okolí. Je to nejdelší ferrata v Česku a za atrakcí se sem na pomezí Českého Švýcarska a Českého středohoří sjíždějí fanoušci z celého Česka. Ti tu šplhají po skále s pomocí navrtaných železných lan, k nimž jsou připoutaní dvěma karabinami. Ferrata může být pro začátečníky, ale může to stejně tak být cesta, kterou člověk bez horolezeckých zkušeností nezdolá.

Pošetilost překonána. (Pastýřská stěna) • Autor: Milan Jaroš
Pošetilost překonána. (Pastýřská stěna) • Autor: Milan Jaroš

Sportovec, který se brzy odpoledne přehupuje přes okraj srázu, ovšem zdejší je. Zapálený horolezec Marek Drobný v Děčíně pracuje, bydlí nedaleko města a všechny pískovcové stěny a věže v širém okolí…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].