Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Tohle diktují naši fanoušci

S manažerem švédské automobilky Volvo o tom, jak z automobilky udělat bezemisní podnik

Stuart Templar
Stuart Templar

U výroby aut to zní jako protimluv, ovšem nikoli ve Švédsku. Tamní automobilka Volvo jak známo loni vyhlásila cíl proměnit se do roku 2040 ve zcela bezemisní firmu. První kontrolní bod si stanovila na rok 2025. Do té doby slibuje snížit exhalace u vyrobených a prodaných aut o polovinu a k tomu zatlačit i na dodavatele, aby tak stáhli svoje emise skleníkových plynů o čtvrtinu. Strach, o kterém je často slyšet v Česku, a sice že si Evropa svými nároky na automobilky podřezává pod sebou větev, ve Volvu nesdílejí. Prý jen vycházejí vstříc tomu, co fanoušci značky požadují. „V klimatické změně vidíme skutečnou hrozbu. Přinejmenším stejnou jako v koronaviru,“ vysvětluje směřování firmy někdejší britský diplomat a nyní šéf Volva pro udržitelnost Stuart Templar.

Koronavirus globálnímu autoprůmyslu moc neprospěl. V Česku se nynější propad bere většinou jako memento, že by Evropa měla nechat automobilky nadechnout a zmírnit svoje nároky ohledně emisí. Jak jsou na tom po jaru 2020 vaše ambiciózní závazky?

Naše cíle platí. Bereme situaci tak, že jako výrobce aut ke klimatické změně sami přispíváme. To s sebou nese i odpovědnost. Navíc vidíme, že vnímání veřejnosti se posouvá. Přes 70 procent respondentů v našich průzkumech vidí v ohřívání planety stejně vážný nebo větší problém jako v koronaviru. Takže je třeba vypořádat se s obojím. Navíc je tu ještě jiná spojitost. Města jako Paříž nebo Milán v době pandemie zažila, jaké to je mít ve…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].