Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Jak se opovažujete?!

Největší poválečné environmentální protesty začaly u mladé generace a jedné švédské studentky

Neměňte klima, měňte systém. (Greta Thunberg) • Autor: Getty Images
Neměňte klima, měňte systém. (Greta Thunberg) • Autor: Getty Images

Tuto scénu zná dnes už celý svět. Píše se 20. srpen 2018, patnáctiletá školačka jménem Greta Thunberg sedí ve žluté nepromokavé bundě sama před parlamentem ve Stockholmu a vedle sebe má položený karton s nápisem „Skolstrejk för klimatet“ (Školní stávka pro klima). Cílem tohoto záškoláctví – popisovala zachmuřená dívenka lokálním novinářům – bylo upozornit švédské občany, že chození do školy je pro děti jako ona už v podstatě zbytečné, pokud se veřejnost neprobudí a nezačne něco dělat s přibližující se hrozbou nevratné změny klimatu. Tehdy to většina lidí brala jako kuriozitu, o které se už druhý den nikdo nebude bavit. Ale Greta svůj skolstrejk nevzdala.

Greta přitáhla k problematice klimatické změny největší pozornost v historii a zaktivizovala mladé lidi, vyrůstající jako první generace v ruce s chytrými zařízeními zajišťujícími okamžitý přístup k informacím.

Střih. Na konci roku 2019 byla ta stejná zachmuřená švédská dívka vyhlášena osobností roku americkým časopisem Time a miliony mladých lidí se nechaly inspirovat k pravidelným absencím ve škole, když místo vyučování v ulicích stávkují za lepší klima. V rukou pokaždé drží transparenty s nápisy jako „Nemáme planetu B“, „Proč se učit pro budoucnost, která nebude?“ nebo „Neměňte klima, měňte systém“. Grétin vzkaz starším generacím: Žijete tak, že ničíte Zemi a chystáte strašnou budoucnost svým dětem, přestaňte s tím! – se tak ode zdi švédského parlamentu roznesl do celého světa. A…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 31 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].