Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory, Společnost

Mohlo by to vyjít

Adam Ondra • Autor: Milan Jaroš
Adam Ondra • Autor: Milan Jaroš

Když potřese rukou na pozdrav, je to jako stisk Hulka. Dlaň má velkou, síla v prstech je znát. Adam Ondra je už pár let nejlepším světovým lezcem po skalách, z haly má tři tituly mistra světa. Ve dvaceti šesti letech je národní ikonou, sportovní značkou i adeptem na státní vyznamenání. Za rok bude jeho disciplína poprvé na olympiádě a vypadá to na napínavou podívanou. Přiveze brněnský Spider-Man z Tokia zlato?

Poslední roky se o vás v Česku mluví jako o nejlepším lezci světa. Je to přehnané, nebo ne?

Já to raději nekomentuju. Řekněme spíš jeden z nejlepších.

 U lezců a horolezců nejsou výsledky tak přehledné jako v hokeji nebo v atletice. Existuje víc disciplín, leze se v hale i ve skalách. Dá se v kostce shrnout, v čem a proč jste – jak říkáte – jeden z nejlepších?

Tak zaprvé bych řekl, že nejsem horolezec, ale lezec. Horolezec leze po horách. Já někdy také, ale jen proto, že tam lezu po skalách. Vylézt na vrchol jednoduchou cestou mě až tak nezajímá. Lézt po ledu také ne.

 Co vás tedy zajímá?

Náročné cesty, s holýma rukama a s lezačkami na nohou. V takto vymezeném lezení mě zajímá v podstatě všechno.

Co nejvíc?

Sportovní lezení venku na skalách. U toho jsem začal a věnoval jsem tomu nejvíc úsilí. Dnes už možná víc lidí leze v halách, ale donedávna bylo lezení venku základ. Pro mě…

Tento článek je v plném znění dostupný členům předplatitelům Respektu.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se. Pokud byste chtěl/a dostávat Respekt Speciály i v tištěné podobě, pořiďte si předplatné s členstvím v Klubu Respektu (pro rozšíření nám napište na [email protected]).

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].