Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Zveřejnit, či tajit? Praha se pohádala kvůli auditu

Marvanová si stěžuje, že ji Piráti podvedli. Praha audit má, ale dá ho jen zastupitelům

Zdeněk Hřib • Autor: Milan Jaroš
Zdeněk Hřib • Autor: Milan Jaroš

Pražská trojbarevná koalice se ve čtvrtek ráno rozhádala kvůli tomu, jak dál nakládat s evropským auditem o Andreji Babišovi a dotacích pro Agrofert. Pražský magistrát je jedním z míst, kam audit oficiálně z Bruselu minulý týden dorazil. Důvodem je fakt, že část prověřovaných dotací putovala přes dotační program spravovaný hlavním městem.

Primátor Zdeněk Hřib původně plánoval audit zveřejnit, i když ho Brusel poslal s průvodním dopisem, který vyzývá adresáty k diskrétnímu zacházení až do ukončení řízení. To chtěly podpořit i Spojené síly pro Prahu. „Přijela jsem podpořit stanovisko Pirátů, ale nakonec je všechno jinak,“ podotkla po dopoledním jednání radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová ze Spojených sil, jež tvoří hlavně TOP 09 a STAN.

Primátor Hřib (Piráti) obrat zdůvodnil stanoviskem od právní kanceláře Frank Bold, který si jeho kancelář nechala zadat kvůli tomu, zda může bez rizik audit zveřejnit, i když ho auditní orgán Evropské komise poslal jako důvěrný. Podle Hřiba existuje veřejný zájem na tom, aby audit byl kompletně k dispozici všem, ale nakonec dal na názor právníků, že ke zveřejnění je zapotřebí souhlas komise. „Správný postup je takový, že musí nejdřív proběhnout konzultace s orgánem, který je původcem dokumentu,“ konstatoval Hřib na tiskové konferenci, která kvůli dohadování rady nakonec začala o 40 minut později, než bylo plánováno.

Hřiba podpořil třetí koaliční partner Praha sobě -  podle lídra Jana Čižinského kvůli tomu, že „pokud chceme po Andreji Babišovi, aby respektoval hodnoty a pravidla Evropské unie, tak musíme pravidla a hodnoty respektovat také“.

Marvanová ale s posudkem Frank Bold nesouhlasí a zastává názor, že veřejný zájem na zveřejnění – který evropská pravidla připouštějí jako legitimní důvod – je důležitější. Mimo jiné proto, že z auditu jsou k dispozici jen dílčí převyprávěné informace, a to komplikuje udělat si jasno v tom, co více než 200stránkový dokument skutečně obsahuje.

Paralelní spor vznikl kvůli tomu, že Hřib a další Pirát v radě Adam Zábranský dokument k dispozici měli, ale další radní nikoli. „Po debatě na radě jsme se dohodli, že členové rady a případně i zastupitelé, kteří o to požádají, mají právo auditní zprávu obdržet,“ uvedla Marvanová.

Zábranský shrnul závěry auditu tak, jak už se o něm píše od neděle v médiích. „Audit v podstatě potvrdil ten původní. Potvrdil, že byl porušován zákon o střetu zájmů, že Andrej Babiš měl vliv na fungování Agrofertu a podílel se na dotační politice státu a že konstrukce svěřeneckých fondů byla naprosto účelová, aby zákon obešel,“ uvedl Zábranský.

Radní a zastupitelé by měli mít audit k dispozici ihned na požádání, ale jen protokolární formou včetně průvodního dopisu. Nikdo z účastníků tiskové konference ale neřekl, že ho následně zveřejní.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].