Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Respekt: Šéf lidovců oznámí už v řádu dnů, zda bude ve funkci pokračovat

Marek Výborný zvažuje rezignaci z rodinných důvodů

Končící předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek gratuluje ke zvolení novému šéfovi strany Marku Výbornému • Autor: ČTK
Končící předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek gratuluje ke zvolení novému šéfovi strany Marku Výbornému • Autor: ČTK

Předseda lidovců Marek Výborný by chtěl tento týden podle informací Respektu oznámit, zda bude dál vést svoji stranu. Mezi křesťanskými demokraty se stále intenzivněji spekuluje, jestli bude nadále v jejich čele, nebo je čeká změna. Ve hře je i možná úprava kompetencí ve vedení strany, aby Výbornému ubylo práce a mohl se více věnovat rodině.

Právě ta je hlavním důvodem, proč Výborný přemýšlí o svém dalším působení v nejvyšších stranických patrech. Nedávno mu nečekaně zemřela žena a on by se chtěl více věnovat svým třem dětem. „Prosím o pochopení, že dnes ještě nebudu vše konkretizovat, samozřejmě zvažuji různé kroky, v řádu dnů bude jasněji,“ řekl Respektu Výborný na otázku, zda plánuje během tohoto týdne rezignovat.

„Ano, s ohledem na to, že mám tři malé děti, ty věci zvažuji. Ale v tuto chvíli to není uzavřené. Nemá smysl z toho odvozovat další spekulace,“ uvedl Výborný před sedmi dny na téma konce svého předsedování Deníku N s tím, že členy strany s rozhodnutím seznámí v „horizontu týdnů“.  Z vyjádření pro Respekt vyplývá, že chce své plány uspíšit.

Výborný se šéfem lidovců stal letos v dubnu, po osmi letech tak vystřídal Pavla Bělobrádka. Zvolen byl ve druhém kole, když porazil bývalého ministra zemědělství Mariana Jurečku. Preference strany se pohybují kolem pěti procent.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].