Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Z případu Čapí hnízdo se stane absolutně veřejná věc

Poslanci si vyžádali Babišův policejní spis k obvinění z dotačního podvodu

Andrej Babiš ve Sněmovně • Autor: HN - Lukas Biba
Andrej Babiš ve Sněmovně • Autor: HN - Lukas Biba

Páteční jednání mandátního a imunitního výboru o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka přineslo rozporuplné poselství. Poslanci přistoupili ke svému rozhodování velmi odpovědně. Vyžádali si celý spis o podezření na padesátimilionový dotační podvod související s Babišovým Čapím hnízdem. A rozhodli se, že na příštím zasedání koncem srpna vyslechnou detektiva i státního zástupce, kteří se případem zabývají. Dokonce možná zpřístupní část spisu Andreji Babišovi, který o to požádal.

Dá se tedy říct, že vyšetřování Čapího hnízda se stane absolutně veřejnou záležitostí. Tak veřejnou, že o tom, co údajně spáchali, se obvinění jistě dozví z médií dříve než od policie. Možná se také ještě před svým obviněním dozví, jací svědci proti nim vypovídají a jaké dokumenty policie při vyšetřování využila. Je tu totiž dlouholetá zkušenost, že pokud se dostane nějaký policejní spis do rukou poslancům, vždy z něj uniknou informace.

Připusťme, že se to nestane. Informace udrží poslanci z výboru v tajnosti. Možná je bude potom dobré pochválit za pečlivost, kterou případu Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka věnují. Přestože na první případ vypadá vše jednoduše: Andrej Babiš nejprve nechal vyvést jednu firmu ze svého impéria Agrofert, aby mohla podle zákona inkasovat dotaci, a když se tak stalo, zase ji nechal do Agrofertu vrátit. Jednoduchým fíglem přišel k padesáti milionům korun. Ale tak jednoduché to není.

Věc byla provedena docela sofistikovaně. Všech jedenáct lidí, kteří podle policie přicházejí do úvahy jako podezřelí a budoucí obvinění, se podílelo jen na kousku konspirační transakce. Všichni mohou tvrdit, že nevěděli, že šlo o nějaký podvod; jen podepsali nějaký papír, převedli peníze, změnili strukturu firmy, prodali akcie, podali žádost o dotaci. Jediný, kdo to tvrdit nemůže, je Andrej Babiš, na začátku i na konci šlo o jeho majetek, mezitím o majetek svých dětí - a on věděl, že je to jejich majetek. Jen bude problém mu dokázat jediné: že se nějak podílel na žádosti o dotaci.

Takže za dvanáct dnů vidíme. Zatím to vypadá, že poslanci Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka ke stíhání chtějí vydat. Ale vzhledem k tomu, že o zrušení imunity obou poslanců musí rozhodnout v září a chtějí prostudovat spis i vyslechnout zúčastněné včetně Babiše a Faltýnka, je tu obava, že to nestihnou. To by nebylo dobré – Andrej Babiš, Jaroslav Faltýnek a jistě i další podezřelí by měli spoustu informací a spoustu času na přípravu obhajoby. Dodejme že neférového času, protože normální obviněný občan takový luxus nikdy nedostane.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].