Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

V Rusku explodovala raketa na jaderný pohon

Ruští fyzici prozradili nové detaily o výbuchu, který zabil pět "elitních vědců"

Ruské vojenské zařízení v Archangelské oblasti • Autor: REUTERS
Ruské vojenské zařízení v Archangelské oblasti • Autor: REUTERS

Tajuplná nehoda, při níž minulý týden na severu Ruska došlo k úniku radiace, má nové vysvětlení. Podle posledních informací výbuch souvisel s nehodou nové rakety na jaderný pohon.

K havárii došlo ve čtvrtek 8. srpna v Bílém moři poblíž města Severodvinsk a první oficiální informace byly velmi kusé a nejspíš i nepřesné.

Nové vysvětlení přišlo v pondělí, v den pohřbu pěti zabitých vědců, a to přímo od jejich kolegů z výzkumného ústavu RFNC-VNIIEF, který za vývoj a za testy zodpovídal. Šéf ústavu Valentin Kosťukov popsal incident na dvanáctiminutovém videu, kde spolu s ním vystupují ještě další dva vědci. Video odvysílal lokální televizní kanál v městě Sarov, kde institut RFNC-VNIIEF sídlí a kde jaderný výzkum v utajení probíhal už v dobách Sovětského svazu. Video se objevilo také na oficiálním webu města Sarov.

Na video upozornila agentura Bloomberg a věrohodná ruská media, jako Radio Svoboda nebo zpravodajský web fontanka.ru.

Zprávy těchto médií se shodují v tom, že na videu nejzajímavěji mluví Vjačeslav Solovjev, šéf výzkumu v RFNC-VNIIEF. Z jeho slov plyne, že havárie souvisela s explozí „malého energetického zdroje, využívajícího radioaktivních materiálů“. Podle Solovjeva jde o výzkum, na kterém vědci v Sarově pracují na zakázku ruského ministerstva obrany.

Rosatom zařízení popisuje jako jadernou baterii. Rosatom už dříve potvrdil, že nehoda souvisela s testováním vojenské rakety a s vývojem jejího pohonu.

Agentura Bloomberg ve své první zprávě z pondělního poledne interpretovala Solovjevova slova tak, že podle nich vybuchl malý jaderný reaktor, během dne ale svoji zprávu opravila na sdělení, že při jaderné nehodě explodovala nová zbraň. „Zcela jistě to nebyl reaktor. Neznám na světě člověka, který by si dával reaktor na zařízení na jedno použití,“ uvedla k teorii o reaktoru šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, podle níž teorie o baterii sedí na popis událostí daleko lépe. Podle ní Rusové nejspíš hledají pro rakety takovou konfiguraci baterie, aby pro pohon zbraně fungovala nejlépe – experiment ale tentokrát v praxi nevyšel. „To jsou ale vše jen domněnky,“ dodává Drábová.

K výbuchu mělo dojít na výzkumné základně v moři, pětici mrtvých vědců smetl do vody. Podle Kosťukova šlo o „elitní“ experty ruského jaderného programu.

Další byli při výbuchu zraněni, podle webu fontanka.ru mělo jít o dvanáct lidí převezených do Moskvy. Podle očitých svědků byli ranění přepravováni ve speciálních ochranných oděvech. Video, které svědci pořídili, zachycuje jednu ze sanitek s plastikovou izolací na zadních dveřích. Ochranné oděvy měli na sobě i řidiči sanitek.

V přístavním městě Severodvinsk byla podle původních informací zveřejněných místními úřady na oficiálním městském webu naměřen krátkodobý nárůst radioktivity. Toto varování vzápětí z webu zmizelo. Zástupce ředitele RFNC-VNIIEF Alexander Černyšev, třetí z fyziků vystupujících v pondělním videu, ale vzestup radioaktivity potvrdil.

Severodvinsk leží 30 kilometrů od místa exploze, poblíž města Archangelsk. Ve městě žije téměř 200 tisíc lidí a zprávy o jaderné havárii vedly minulý týden mimo jiné k tomu, že lidé v lékárnách skupovali jodové tabletky. Dvinský záliv, který tvoří část Bílého moře u měst Severodvinsk a Archangelsk, bude až do 10. září na pokyn armády uzavřen pro námořní plavbu. Jde o oblast známou skrze testování zbraní ruského námořnictva a také kvůli zdejším dokům, kde se vyrábějí a servisují jaderné ponorky. Po nehodě v oblasti podle Radia Svoboda operovala speciální loď Serebranka, využívaná pro sběr a skladování tekutého radioaktivního odpadu.

Výpověď fyziků podle webu fontanka.ru staví na hlavu prvotní verzi, s níž po havárii přišlo ruské ministerstvo obrany. Podle něj zemřeli jen dva lidé, radioaktivita byla v normě a k incidentu nemělo dojít na moři. O zařízení využívajícím jaderný pohon se v první zprávě ministerstva nic neříkalo.

Místo nehody je jen 500 kilometrů východně od ruských hranic s Finskem, podle toho, co finské úřady sdělily agentuře Bloomberg, ale díky větrům vanoucím od jihu nejspíš Finsko nebylo radiací nijak zasaženo. Norsko oznámilo, že zintenzivní měření, ale že zatím nic abnormálního nezjistilo.

Hlavním tajemstvím nyní je, co přesně se při nezdařených testech zkoušelo. Nejčastěji se mluví o nové mezikontinentální střele na jaderný pohon, o níž se loni zmínil Vladimir Putin a o jejímž vývoji se mezitím ruská média občas zmiňují. Ruské ministerstvo obrany loni v červenci oznámilo, že prototyp zbraně je připraven k testům ve vzduchu. Podle oficiální zprávy ministerstva má jít o „křižující střelu s plochou dráhou letu, která nese jadernou hlavici a disponuje téměř neomezeným doletem, nepředvídatelnou dráhou letu a schopností obejít obranné linie a překonat všechny stávající systémy protiraketové a protivzdušné obrany“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].