Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

V Agrofertu je daňová kontrola, šetří Babišovy dluhopisy

Není však jasné, jak dlouho bude trvat a zda ovlivní současnou vládní krizi

Andrej Babiš, 2015 • Autor: Milan Jaroš
Andrej Babiš, 2015 • Autor: Milan Jaroš

Nezdaněné korunové dluhopisy Andreje Babiše, kvůli kterým hrozí ministru financí odvolání z vlády, začal prověřovat specializovaný finanční úřad v Praze.  Informace Respektu potvrdil mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka a nepřímo i šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, podle kterého se budou prověřovat všechny podobné dluhopisy.

Šetření je součástí daňové kontroly v Agrofertu; běží už několik týdnů a zatím se čeká na výsledek. Není však jasné, jak dlouho bude kontrola trvat a zda ještě nějak ovlivní současnou vyhrocenou politickou situaci, kterou by měl premiér Sobotka rozetnout v nejbližších dnech. Zájem daňových kontrolorů je přitom důležitou okolností vládní krize, její podstata se točí v první řadě právě kolem Babišových dluhopisů.  Text o vládní krizi najdete v novém Respektu 18/2017 pod titulkem  Jak z toho ven.

Věrohodné vysvětlení

Inkriminované cenné papíry vydal Agrofert na konci roku 2012, tedy těsně předtím, než ze zákona vypadla možnost udělat z dluhopisů výhodnou daňovou kličku. Agrofert vydal 28. prosince 2012 tři miliardy dluhopisů CZ0003509507, každý za korunu se splatností deset let a s úrokem šest procent. Babiš, tehdy ještě šéf Agrofertu, byl jediným, kdo dluhopisy posléze nakupoval.

Část si jich pořídil až v roce 2014, kdy už byl ministrem financí. Na úrocích z dluhopisů Babiš ročně dostává 90 milionů korun, které nemusí danit. Kouzlo je v tom, že úroky z korunových dluhopisů jsou jen v haléřových položkách, takže podle starého nedokonalého zákona se daň z tohoto příjmu zaokrouhluje na nulu. Podobné dluhopisy vydalo 436 firem, z toho většina právě až koncem roku 2012 před opravou zákona.

Sobotka a většina sněmovny kritizuje Babiše za to, že celý tento příběh - a některé další, jako třeba nedořešené Čapí hnízdo - pořád neobjasnil a nevyvrátil podezření z krácení daní. V tomto smyslu poslanci všech stran s výjimkou ANO odhlasovali 15. března usnesení, aby Babiš své kauzy „věrohodně vysvětlil“ a v případě dluhopisů přesvědčil sněmovnu, že tyto papíry neměly sloužit jen jako daňová úspora. Právě posledního dubna Babišovi uplynula lhůta pro odpověď.

Babiš poslal své písemné vysvětlení do Poslanecké sněmovny v pátek, zopakoval v něm ale jen to, co již říkal dříve. Parlamentní usnesení Sobotku zavazuje, aby proti Babišovi v případě nesplnění úkolu „vyvodil důsledky“ - na což se nyní čeká. Sobotka si vzal víkend na rozmyšlenou, aby rozhodl, jak dál. V uplynulém týdnu odvolání vypadalo vzhledem k jeho neměnnému postoji jako zcela reálná varianta, o které už mluví i sám Babiš.

Mnozí daňoví experti, například někdejší Babišova náměstkyně Simona Hornochová, líčí korunové dluhopisy jako jasné zneužití práva, protože nemají žádnou jinou ekonomickou podstatu než snížit daně. Babiš se hájí tím, že Agrofert peníze potřeboval (a později také použil na investice). Že podnik už měl vysoké bankovní úvěry, a tak firmě půjčil Babiš sám, ze svých dříve vydělaných peněz.

Při vysvětlování původu těchto financí se Babiš počátkem roku zamotal do neúplných a nepřesných vyjádření, ale podstatou příběhu zůstávají dluhopisy – tedy podezření, že je Agrofert vydával jen proto, aby Babiš jako fyzická osoba mohl na osobní konto odčerpat z firmy peníze, které dříve vydělal, a neplatit přitom daň, jako kdyby si z Agrofertu vzal normální dividendu.

Hrozí promlčení

Babišovi političtí oponenti mají v této věci jasno a viní ministra financí, že vydání dluhopisů byla jen účelová věc právě ke krácení daní. Rozpočtový výbor sněmovny vyzval finanční správu, aby věc prošetřila. „To je úkol pro nestranný a profesionální výkon finanční správy. Když operace nemá jiný důvod než snížení daňové povinnosti, je protizákonná,“ prohlásil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš • Autor: ČTK
Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš • Autor: ČTK

Finanční správa dosud odmítala nechat se úkolovat od poslanců – šéf berních úřadů Janeček v této věci vypovídal i před rozpočtovým výborem. Důsledně se bránil tomu, že by jeho lidé mohli konat podle toho, co parlament považuje, nebo nepovažuje za prioritu. Zjištění Respektu o probíhající kontrole v Agrofertu nicméně ukazuje, že správa tak jako tak dělá to, co po ní poslanci chtěli. Tedy to, aby zkontrolovala přinejmenším všechny emise dluhopisů z roku 2012 - a v první řadě ty, kdy cenné papíry kupovali majitelé firem a kde tím pádem existuje podezření, že z nich chtěli jen šikovně vytáhnout zisk.

Na dotaz Respektu, zda se to stane, Janeček v pátek odpověděl, že ano. „Pokud ještě nebyly prověřeny, tak jsou prověřovány,“ uvedl na otázku, zda finanční správa prověří všechny dluhopisy vydané v roce 2012 a putující z firem směrem k akcionářům. Důvodem, proč plošná kontrola proběhne právě nyní, je podle Janečka to, že od července hrozí u těchto případů promlčení.

Pokud se dosud finanční správa chovala jako nezávislý orgán, který má svoje priority a svoje postupy, jak vyhodnotit podezřelé dění, pak je tedy kontrolu v Agrofertu třeba vnímat coby důkaz, že na celé věci „něco je“.  Nelze však zároveň s jistotou říci, zda jde skutečně o nezávislé šetření, jak tvrdí Janeček, tedy proces probíhající na úplně jiné koleji než nynější vládní krize. Anebo jestli je třeba za překvapivou novinkou hledat skryté politické důvody.

Hypoteticky si lze představit cokoli: třeba že si kontrolu objednal u svých podřízených Babiš, aby se očistil, anebo že finanční správa naopak vyhověla tlaku poslanců, kteří zatím nebyli s výpověďmi Janečka spokojeni a chtějí si jej znovu předvolat. „Připravuji dopis na ředitele Janečka, do kterého zahrnu připomínky kolegů z výboru a další otázky, které chceme zodpovědět. Pan ředitel pak bude znovu zván na rozpočtový výbor,“ řekl v pátek předseda výboru Václav Votava (ČSSD).

Kontrola mezitím poběží, na verdikt kontrolorů se čeká. „Odpověděli jsme na všechny jejich otázky a poskytli všechny listiny, které si vyžádali,“ potvrdil mluvčí Agrofertu Hanzelka. Kontrola podle něj začala před „několika týdny“ a žádné závěry zatím nejsou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].