Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Už zase na Letnou, ale vlastně proč ne

Andreji Babišovi zatím protesty neuškodily a pravděpodobně mu neuškodí ani teď 

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Blíží se další demonstrace na Letné a s ní rozuzlení otázky, jakou strategii zvolí mladí oponenti Andrej Babiše tentokrát. Ta otázka je ve vzduchu hlavně poté, co si svoji chvilku pro demokracii vybrali státní zástupci a nečekaně sami vyplnili požadavek letních protestů, které se konaly pod heslem “Nechceme trestně stíhaného premiéra”. Babiš už trestně stíhaný není. Za co se bude tedy demonstrovat teď?

I tak nenáročné občanské angažmá, jako je účast na demonstraci, vyžaduje jistý cit pro věc. Jak vědí čtenáři Rychlých šípů, když se volá o pomoc příliš často, žádná pak v době, kdy je jí nejvíc třeba, nepřijde. Tak se to může jevit i s protesty proti Babišovi. Mohutná jarní shromáždění mu v očích jeho voličů nijak viditelně neublížila, přestože vypadal, že je v defenzivě.

Přesto i listopadová Letná může mít smysl, pokud jej sami účastníci budou vidět. Patrně jím může být už jen vzpomínka na třicáté výročí svržení komunismu a připomenutí hodnot, s nimiž k událostem v listopadu 1989 došlo a nad nimiž uznale pokyvovali hlavou demokraté z celého světa.

Bezpochyby může demonstrace sloužit i jako legitimní tlak na současnou vládu, která nepřestala být v pokušení přistřihnout justici křídla. Vadit také stále může Babišův zvyk okopávat demokratickému systému kotníky. Jednou se vyjadřuje opovržlivě o parlamentu, podruhé vyjednává o evropském rozpočtu z pozice svého obrovského střetu zájmů, který - stejně jako jeho vlastnictví médií - neustává.

Zároveň asi nelze pominout, že Babiš české politice kraluje od svého vítězství v posledních volbách a podle všeho se u těch příštích bude hrát jen o to, jak si zbytek hlasů rozdělí ostatní strany. Tohle evidentně vidí i iniciativa Milion chvilek pro demokracii. Její vedení tento týden svolalo novináře a naznačilo požadavky, s nimiž o víkendu na Letné vystoupí.

Kromě tradiční výzvy k odstoupení, kterou předseda vlády obratem odmítl, je mezi nimi i objednávka směrem k rozdrobené opozici, aby potlačila názorové rozdíly a vytvořila jednotný blok. Zatím se ale nezdá, že by se něco takového chystalo. Důvodů je víc, ten pragmatičtější odkazuje na fakt, že o rok dřív jsou ve hře krajské volby, kde mají politické strany jiné zájmy a ambice než v těch celostátních, které se mají konat na podzim 2021.

Výzvou k opozici se nicméně aktivisté z Letné pouštějí na tenký led. Kritici jim vyčítají, že místo pohodlného úkolování opozičních stran z letenské tribuny by se měli sami vrhnout do politiky a zkusit Babiše porazit, pokud mají pocit, že to opozice nedokáže.

Na druhou stranu je v tom cítit ozvěnu devadesátých let, kdy Václav Klaus tvrdil, že k politice se mají vyjadřovat jen ti, kteří do ní vstoupí. Jenže pak by to možná měli predátoři jako Andrej Babiš příliš jednoduché. V parlamentu je neomezeným pánem, koupil si média - a ulice je momentálně jeho jediným protivníkem.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].