Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Politika

Trojkoalice: Chceme jednat s Krnáčovou a nebudeme dělat ústupky

TOP 09 už dává dohromady seznam věcí, na kterých by při sestavování koalice lpěla

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Pokus o smír na pražské radnici skončil dřív, než začal. V pátek se sice sešly vyjednávací týmy koaličních stran, zástupci Trojkoalice (zelení, lidovci, starostové) ale vzápětí odešli. Důvodem byl fakt, že v týmu ANO scházela primátorka Adriana Krnáčová se zdůvodněním, že je nemocná. „Partnerům jsme řekli, že vyčkáme, až bude jejich tým kompletní,“ řekl předseda trojkoaličního klubu Petr Štěpánek. Rozzlobil tím nejen ANO, ale i třetího partnera, který vládne Praze - ČSSD.

Koaliční politici se střetli minulý týden, když opoziční zastupitel Václav Novotný (TOP 09) navrhl hlasovat o odvolání jednotlivých členů rady. V případě zeleného Matěje Stropnického podpořili opozici i všichni koaliční sociální demokraté a část hnutí ANO (12 jeho členů bylo pro, tři proti a dva se zdrželi). To rozlítilo Trojkoalici, jež spolu s opozicí pro změnu odvolala Michala Haška (ANO) a dvě sociální demokratky, Hanu Novákovou a Irenu Ropkovou.

Bez ústupků

Rozladění Trojkoalice nad nepřítomností Krnáčové je celkem pochopitelné. Nejde jen o to, že je primátorka. Zároveň spolu s Eliškou Kaplicky Fuchsovou a Martinem Poláchem patří mezi tři zastupitele ANO, kteří byli proti odvolání Stropnického (Patrik Nacher a Radomír Nepil se zdrželi).

Ve vyjednávacím týmu však nebyl nikdo z nich, zato se v něm objevil odvolaný radní Michal Hašek a Eva Kislingerová, oba blízcí zákulisní hybatelky pražského ANO Radmily Kleslové. Právě Hašek jí přihrál skvěle placená místa v dozorčí radě a v představenstvu městských firem, ze kterých nedávno – poté, co fakt odhalili Piráti – odstoupila. O Evě Kislingerové se pro změnu v kuloárech mluví jako o ženě, již by Kleslová v křesle primátorky viděla mnohem raději než Krnáčovou.

Petr Štěpánek • Autor: HN – Václav Vašků
Petr Štěpánek • Autor: HN – Václav Vašků

Kdo bude řídit Prahu, tak zatím není jasné. Může se stát, že současná koalice přece jen začne být schopná spolu znovu vládnout. Každopádně Trojkoalice nechce dál dělat ústupky. „Podmínkou naší ochoty jednat je, aby koaliční partneři začali dodržovat koaliční smlouvu a programové prohlášení,“ říká Petr Štěpánek.

Konkrétně tím má na mysli, že se Trojkoalici má vrátit územní plánování a rozvoj -  před časem totiž po sporu o pražské stavební předpisy tuhle kompetenci primátorka svému náměstkovi Stropnickému odebrala. Trojkoalici vadí ještě další dvě věci. „Od léta leží v zastupitelstvu náš návrh na plošný zákaz hazardu,“ říká Štěpánek. „Doteď se s ním nevypořádalo.“ A konečně, zatímco trojkoaliční odbornice Jana Plamínková v radě města prosazuje, aby tendr na nakládání s odpadem zachoval pohromadě jeho svoz i likvidaci (jde hlavně o Malešickou spalovnu), jeden z politiků ANO přinesl na zastupitelstvo podle Štěpánka „záhadný materiál“, který naopak mluví o oddělení svozu od likvidace.

Tím vším - navrácením územního plánování, projednáním hazardu a svou představou o komunálních odpadech - Trojkoalice podmiňuje, že bude vůbec ochotná jednat s ANO a ČSSD o další spolupráci.

Bohatá nevěsta čeká

Druhý nejsilnější klub TOP 09 (12 zastupitelů) zatím vyčkává. „Spory v koalici se táhnou dlouho; fakt, že se navzájem povraždili, byl jen jejich vyvrcholením,“ říká předseda klubu TOP 09 Václav Novotný, který rozvrat koalice návrhem odvolat Matěje Stropnického odstartoval. Minulý týden se chlubil, že TOP 09 je „žádaná nevěsta“ a kancelář jeho klubu už navštívili zástupci všech klubů ostatních.

„Nijak zvlášť jsme ovšem od té doby nepokročili,“ říká teď Novotný. „Koalice se musí aspoň pokusit o resuscitaci, jinak by to bylo jako kdyby Pražanům řekla: Od začátku to bylo odsouzené k zániku, promarnili jsme rok.“ O variantách koalic zatím nechce moc mluvit:  hodně podle něj záleží na tom, zda klub ANO vydrží pohromadě, nebo se rozpadne - a z jeho části se pak stane potenciální partner pro jinou pražskou vládu.

Každopádně si ale TOP 09 dává dohromady seznam věcí, na kterých bude lpět a podle shody na nich si vybírat partnera. Je na něm také tendr na svoz odpadů, TOP 09 však pro změnu žádný nechce. Město by podle ní mělo odkoupit zhruba pětinu akcií Pražských služeb, které mu chybí do stoprocentního vlastnictví, a přidělit firmě zakázku bez výběrového řízení.

Dá také přednost partnerovi, který bude chtít dostavět pražský městský okruh. „Jsou to věci, které nejsou černobílé a lze na ně mít různý názor,“ přiznává Novotný. „Rozumím i zeleným, kteří jsou proti velkým dopravním stavbám s argumentem, že do města přivedou další auta.“

Podle Novotného není seznam TOP 09 žádné dogma, ale případná nová koalice by měla začít právě u něj. „Budeme hledat partnery, se kterými najdeme největší názorový průnik,“ plánuje. „Jinak dopadneme stejně jako koalice, kterou právě pohřbíváme.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].