Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Sněmovní šéf Pirátů: Myslím, že Babiš a Faltýnek budou vydáni

S předsedou poslaneckého klubu Pirátů Jakubem Michálkem o sněmovních výborech

Volební štáb Pirátů • Autor: HN - Matěj Slávik
Volební štáb Pirátů • Autor: HN - Matěj Slávik

Policie znovu požádala o vydání Andreje Babiše (ANO) a Jaroslava Faltýnka ( ANO). Vyšetřovatelé je chtějí stíhat kvůli dotacím na farmu Čapí hnízdo. Sněmovna je vydala ke stíhání v minulém volebním období. Poté, co znovu získali poslanecký mandát v říjnových volbách, však bylo jejich trestní stíhání přerušeno. O jejich vydání nyní musí rozhodnout sněmovna v novém složení. Poslanci se žádostí nemohou zabývat, dokud si dolní komora nezvolí nového šéfa - to se má stát ve středu a jediným kandidátem je Radek Vondráček (ANO). Zatím je jisté, že vydání Babiše i Faltýnka podpoří zástupci pravicových stran a Pirátů. Na konečný výsledek hlasování může mít vliv i podoba mandátového a imunitního výboru, jak ji v pondělí schválila sněmovna. „Strany budou v diskusi zdůvodňovat svá stanoviska právě tím, jak rozhodne výbor,“ říká ředseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Policie zaslala do sněmovny novou žádost o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze dotací na Čapí hnízdo. Předchozí sněmovna je imunity zbavila, jak odhadujete, že to dopadne tentokrát?

Byl jsem nominován do mandátového a imunitního výboru, už jsem se informoval ohledně možnosti nahlížení do spisu. Musím ale počkat, až bude mít výbor předsedu a na téhle možnosti se usnese. Zatím to vypadá, že spíš budou opět vydáni, aspoň z veřejných deklarací jednotlivých stran. Okamurova SPD vydání podmiňuje tím, že nevyjdou najevo nějaké nové skutečnosti, které by jejich nevydání odůvodňovaly. Myslím, že se nic takového neobjeví a budou vydáni. I když manipulace s počtem členů mandátového a imunitního výboru naznačují určité riziko a situace se nedá předvídat.

O počet poslanců v mandátovém a imunitním výboru se strhla celkem bitva. Navrhovali jste, aby měl 18 členů, zároveň jste jako jediná strana nepodpořili to, co nakonec sněmovna odhlasovala, tedy 19 členů. Proč je počet lidí ve výboru důležitý?

Při počtu 18 by mělo ANO 7 členů výboru, spolu se dvěma poslanci SPD by to bylo 9 ku 9 za ostatní strany. Takhle má ANO 8 členů a s SPD mají ve výboru většinu.

Jakub Michálek • Autor: DVTV
Jakub Michálek • Autor: DVTV

Ale i při 18 členech výboru by mělo ANO ve výboru většinu spolu s SPD a jedním poslancem za komunisty.

To sice ano, ale ve dvou se snáz domlouvá než ve třech. Mohou odhlasovat, že výbor nedoporučuje vydání Babiše a Faltýnka ke stíhání.

Pro jejich vydání je ale rozhodující hlasování všech poslanců. Proč vám stanovisko výboru připadá tak důležité?

Protože strany budou v diskusi zdůvodňovat svá stanoviska právě tím, jak rozhodne výbor. Kdyby výbor doporučil vydání, těžko by zdůvodňovaly, proč jsou proti. Když ho naopak nedoporučí, může třeba SPD argumentovat – hlasujeme podle doporučení odborníků z imunitního výboru. ANO s SPD má ve sněmovně sto poslanců, dokáží zablokovat libovolné usnesení, a komunisté lavírují.

Tomio Okamura se dal slyšet, že by jako předsedu imunitního výboru rád viděl poslance své SPD Radka Kotena. Ten je na Facebooku členem skupin požadujících vystoupení Česka z EU a NATO, zároveň sdílí články z dezinformačních webů.

Tohle jméno jsme neslyšel. Naopak jsem slyšel jméno komunistického poslance Stanislava Grospiče. Kdo bude kandidovat na předsedu výboru, zatím není jasné, přihlášky budou známy až během středy.

Prohlásil jste, že se rýsuje koalice ANO, SPD a komunistů. Z čeho tak soudíte?

Babiš na stránkách deníků, které si koupil, medializoval návrh na zdanění církevních restitucí. Je to jednak marketingový tah, jak otevřít téma, které má podporu u lidí. Zároveň je to téma, které podporuje také SPD a KSČM. Mohou říci, že je mezi nimi programová shoda. Když se hlasovalo o počtu členů mandátového a imunitního výboru, tak číslo 19, které vyhovuje ANO, navrhl po dohodě s poslancem ANO Faltýnkem zástupce KSČM Pavel Kováčik. Za ANO tím odvedl špinavou práci.

TOP 09, lidovci, ODS a Starostové utvořili Demokratický blok, proč v něm také nejste?

Spíš mi to připadá jako konzervativní blok. Jeho vznik iniciovali Starostové, protože jinak by na ně nevyšla místa ve vedení výborů a takhle se o ně v rámci bloku podělí. Respektuji to, ale máme 22 poslanců, sdružovat se nepotřebujeme. Nechceme být součástí uskupení, jehož tváří je Miroslav Kalousek a další staré struktury.

O čem se teď ve sněmovně vyjednává?

Teď se řeší počty členů jednotlivých výborů. Situace je křehká, hnutí ANO a SPD mají dohromady sto poslanců, budou taktizovat, usilovat o většinu ve výborech. ANO hraje o to, aby mohlo říci – dokázali jsme se obejít bez komunistů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].