Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Ruští oligarchové v Londýně: Za vůdcem smečky jdou další

S Putinovým kritikem Billem Browderem o tom, proč si ruští boháči oblíbili britskou metropoli

Roman Abramovič • Autor: REUTERS
Roman Abramovič • Autor: REUTERS

Dlouhodobě patří mezi nejhlasitější kritiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Americko-britský podnikatel Bill Browder ho viní z rozsáhlé korupce, násilných praktik i z destrukce vlastního podnikatelského záměru v Rusku. V souvislosti s tím zemřel v ruském vězení zjevně na následky fyzického napadení a zanedbání léčby Browderův právník Sergej Magnický. Browder se snaží v parlamentech demokratických zemí prosadit legislativu, jež sankcionuje některé vysoce postavené ruské činitele. Kromě toho sleduje i aktivity řady dalších vlivných lidí kolem Putina - včetně těch, kteří našli své útočiště v Londýně a začali tam prát špinavé peníze. Obsáhlou reportáž z britské metropole, která pátrá právě po ruských oligarších, najdete v novém Respektu 29/2018, který vyjde v pondělí 16. července 2018. Následující rozhovor je pozvánkou ke koupi.

Proč Velká Británie umožnila ruským oligarchům prát na jejím území v tak velkém množství špinavé peníze?

Londýn je místo, kde se tradičně soustředí velké množství peněz. Je tu stabilní politické prostředí, Británie je jedna z nejcivilizovanějších zemí na světě, jsou tu dobré školy, nemocnice, vláda práva. V rámci Evropy je Británie něco jako Hongkong pro Čínu a pro část Asie, tedy podnikatelské centrum. To má pro mnoho lidí velkou přitažlivost - včetně oligarchů.

Proč je pro Británii výhodné mít i jejich peníze?

Řadu let z jejich peněz Británie profitovala, místní právníci měli díky nim dost práce, řidiči, restauratéři nebo realitní makléři také. Ekonomika Londýna byla na vzestupu. Všichni tihle lidé mají samozřejmě dobré vazby na politiky a vlivné hráče. Vyvíjeli tlak, aby se nikdo příliš neptal po původu peněz, aby nikdo nepokládal nepříjemné otázky. A nesmíme zapomínat ani na další věc. Když jste bohatý kriminálník, můžete si tu dovolit najmout ty nejlepší obhájce - vláda stejně kvalitní právníky nemá nebo na ně nemá prostředky. Pro policii to je od začátku poněkud nerovný souboj, jde do rizika, že právníci oligarchů jejich práci u soudů zpochybní.

Bill Browder • Autor: Getty Images
Bill Browder • Autor: Getty Images

Proč si Londýn tolik oblíbili Rusové?

Bohatí Rusové rádi napodobují, co udělá někdo z nich jako první. V tomhle nejsou moc invenční. Takže když sem přišli svého času miliardáři jako Berezovskij, Abramovič nebo Děripaska, představovali něco jako vůdce smečky, další je následovali.

Ruští oligarchové v Londýně nakoupili velké nemovitosti. Většinou to ale nedělají přímo, nejdou dohledat. Jak systém funguje?

Někteří z nich je nemusí vůbec vlastnit, ale zastupují vlastnická práva pro lidi stojící ještě víc v pozadí. Mluvím o politicích; těch, kteří mají v Rusku reálnou moc. Část oligarchů tu má pět a více domů - nedává logiku, aby jeden člověk stačil žít v tolika nemovitostech najednou. Další je samozřejmě používají. A co se týká původu peněz a systému, jak se převádějí do Evropy: většinou jsou z kriminality vládních představitelů v Rusku a s nimi spojených byznysmenů. Přes různé offshorové firmy se přelévají přes několik dalších zemí, a nakonec takto vyčištěné a anonymizované skončí v Londýně.

Máte přehled, jak často ruští oligarchové nebo politici své domy v Londýně využívají?

Lidé, o kterých mluvíme, toho vlastní skutečně hodně a na více místech zároveň. Je těžké říci, kde kdy jsou.

Opakovaně jste se obrátil na britskou policii a nabízel jí konkrétní informace o problematických penězích z Ruska. Především těch, které vám tam byly odcizeny. Jak policie reagovala?

To, co mi říkali, bylo hodně nepřesvědčivé. Předali jsme jim zcela zdokumentovaný případ vyvedení peněz z Ruska, v řadě dalších zemí by to vedlo k vyšetřování, nebo dokonce již bylo zahájeno. Tady ne, nezabývali se tím. Zda to bylo z politických důvodů, nekompetence nebo oné obavy ze silné protistrany obrněné právníky, mohu jen spekulovat.

S kým jste u policie jednal?

S lidmi ve středním managementu, s těmi, kdo měli na starosti vyšetřování. Svoji aktivitu tady ale nevzdávám, budu se o to pokoušet dál - a věřím, že nakonec uspěji.

Podle mých informací britský Národní kriminální úřad otevřel sto dvacet případů lidí, kteří si ve Velké Británii mohli pořídit domy za špinavé peníze. Jde o reakci na pokus o vraždu bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Londýn z ní podezřívá Moskvu a rozhodl se vůči ní přitvrdit, což by se mělo dotknout i oligarchů. Víte o prověřovaných více? 

Jste první, kdo mi to říká, je to velmi zajímavé. Podle nedávno přijaté legislativy je možné nemovitosti zmrazit, když jejich vlastník nedoloží legální původ peněz. Ještě k tomu nedošlo - kdyby těch případů bylo víc, byl by to důležitý posun. Zatím vidíme, že v reakci na Skripala vyhostila Británie dvacet tři ruských diplomatů, Abramovičovi nebylo obnoveno vízum. To není dostatečná protiakce.

Prosazujete, aby v Británii začal platit tzv. Magnického zákon. Jde o legislativu, která by trestala ty, kteří vám v Rusku zcizili majetek a byli zapojeni do vraždy vašeho právníka Sergeje Magnického, který defraudaci rozkryl. Jak jste daleko?

Zákon byl schválen a podepsaný královnou před měsícem. Teď uvidíme, zda bude používán v praxi. Klíčové je, kolik a kteří lidé se ocitnou na seznamu. V Americe jich je padesát, chtěl bych, aby to ve Velké Británii bylo obdobné.

V kolika zemích jste již zákon prosadil?

Kromě Spojených států a Británie v Kanadě, v Litvě, Lotyšsku, Estonsku a na Gibraltaru. A dále jednáme s Dánskem, Švédskem, Holandskem, Francií, Německem, Austrálií, Jižní Afrikou a Ukrajinou.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].