Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Respekt: OLAF shledal v Čapím hnízdě pochybení

Zda závěry OLAF jsou již v České republice, není stále jasné

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Podle informací Respektu evropský úřad OLAF dospěl k tomu, že čerpání dotace na Čapí hnízdo neproběhlo v souladu s pravidly EU. Detaily, jak vážné nesrovnalosti OLAF shledal, nicméně stále nejsou známy. OLAF se zabýval tím, jak byly čerpány evropské peníze na stavbu farmy současného premiéra Andreje Babiše.

Není rovněž stále jasné, zda závěry OLAF jsou již v České republice. Dostat by je mělo státní zastupitelství, zastoupení Evropské komise a ministerstvo financí. „OLAF uzavřel případ s doporučeními Evropské komisi a příslušným soudním orgánům v České republice,“ řekla veřejně mluvčí úřadu Silvana Enculescu.  Jde o další indicii, že OLAF něco problematického nalezl - jinak by podle všeho nedával „doporučení“.

Pro Andreje Babiše jde o citlivý případ, který může ovlivnit sestavování vlády. Kdyby OLAF shledal větší pochybení a dal je do souvislosti s Babišem, některé strany by v dalším kole hledání důvěry nemusely kývnout na vtažení do vlády.

Případ Čapího hnízda a to, zda na něj byly čerpány dotace v souladu se zákonem, vyšetřuje delší dobu česká policie. Žádá o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Poslanci nové sněmovny o tom dosud nerozhodli.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].