Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Gazdík, Kalousek či Bek nedostali pozvánku na oslavy 28. října

Nechceme těmto lidem způsobovat zbytečné dilema, vysvětluje mluvčí Ovčáček

Jiří Ovčáček • Autor: ČTK
Jiří Ovčáček • Autor: ČTK

Na Pražském hradě se už naplno chystají oslavy sta let republiky. Podle informací Respektu to však vypadá, že někteří představitelé státu nejsou na nedělní slavnost zvaní. Týdeník se dozvěděl, že není pozván jeden z níže jmenovaných, a poté napsal členům poslaneckých a senátorských klubů a dalším osobnostem, zda pozvání na Pražský hrad dostali a chystají se slavnostního ceremoniálu zúčastnit.

Pozvání do Vladislavského sálu - kde tradičně probíhá ceremoniál k 28. říjnu a předávání státních vyznamenání - dostávají funkcionáři Poslanecké sněmovny, předsedové politických stran, předsedové sněmovních výborů, funkcionáři Senátu a také předsedové poslaneckých a senátorských klubů.

V tuto chvíli to však vypadá, že pozvánka letos nedorazí předsedovi Starostů a nezávislých Petru Gazdíkovi, předsedovi poslaneckého TOP 09 klubu Miroslavu Kalouskovi, hejtmanovi Pardubického kraje Martinovi Netolickému, senátoru Mikuláši Bekovi či poslanci za TOP 09 Dominiku Ferimu.

„Důvod opravdu nevím, ale vcelku je mně ctí,“ reagoval na otázku Respektu Petr Gazdík. „Poprvé za dvacet let nejsem očividně pozvaný na Pražský hrad. Ale je mi jedno,“ napsal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Kalousek.

Pražský hrad odmítl Respektu sdělit, jestli a případně proč nejsou na Pražský hrad někteří politici pozváni. Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček Respektu pouze napsal, že „všechny pozvánky už byly odeslány“.  Na úterní tiskové konferenci pak řekl, že nebude uvádět jmenný seznam nepozvaných: „Z naší strany jde o určité vyjádření laskavosti. Nechceme těmto lidem způsobovat zbytečné dilema při vědomí, že už takřka šest let občané ve volbách dvakrát zvolili prezidentem Miloše Zemana.“

Opominutí některých politiků může nakonec vyvolat neúčast všech zástupců dotyčných stran.  Už je známo, že poté, co nedostal pozvání předseda Gazdík, nezúčastní se ani zbytek klubu Starostů a nezávislých, kam dále patří Vít Rakušan nebo Jan Farský. „Nepůjdu na Hrad, naposledy jsem byl na inauguraci a tam všechny naděje na zlepšení vzaly za své,“ říká Farský.

Podobně je na tom TOP 09. „Ještě přesně nevím, jak se k tomu jako klub postavíme. Sám ještě nemám pozvánku. Ale ve hře je i varianta, že nepůjdeme nikdo,“ reagoval předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Na Hrad se nechystá ani čestný předseda topky a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebo Miroslava Němcová z ODS – ti sice pozvánku dostali, nicméně nikoli na slavnostní ceremoniál, ale pouze na pozdější recepci ve Španělském sále. „Pravidlem bylo, že byli pozváni všichni zákonodárci a kdo nemohl nebo nechtěl přijít, ten se včas omluvil,“ komentuje stav Němcová. „Teď to možná bude se zákonodárci jako s rektory. Kdo prezidenta a jeho okolí kritizuje, nesmí na oslavu státního svátku.“

Letos v březnu většina rektorů nebyla ani na zmíněné inauguraci znovuzvoleného prezidenta, ačkoli s výjimkou Beka pozvání dostali. Napjaté vztahy mezi akademickými hodnostáři a Hradem panují od roku  2014. Zatím není jasné, kteří rektoři pozvání na nedělní slavnost dostali a kteří by se případně zúčastnili. Například Rektorovi Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Karlu Melzochovi zatím pozvánka nedorazila. Nicméně už nyní je jasné, že na Hrad nedorazí: podle mluvčího školy Michala Janovského „má v plánu důstojnější program“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].