Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Putin se ptal Zemana na hackera Nikulina

Američané si od něj slibují, že by je mohl dovést až k hackerům podezřelým z pokusů o manipulaci prezidentských voleb

Prezident Ruska Vladimir Putin přijal 21. listopadu 2017 ve své černomořské rezidenci v Soči Miloše Zemana • Autor: ČTK, Šimánek Vít
Prezident Ruska Vladimir Putin přijal 21. listopadu 2017 ve své černomořské rezidenci v Soči Miloše Zemana • Autor: ČTK, Šimánek Vít

Žádný jiný případ v Česku není tak ostře sledovaný zároveň Američany a Rusy jako kauza, v níž jde o vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Téma při právě skončené cestě prezidenta Miloše Zemana do Ruska otevřel podle informací Respektu přímo Vladimir Putin. Ruský vládce to zmínil v rozhovoru s českým prezidentem: ptal se ho, co s Nikulinem bude.

Nebylo to poprvé, kdy Zeman případ řešil s Rusy na vysoké politické úrovni. Téma Nikulin před časem s ním probíral i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Českému prezidentovi měl přímo říct, že Rusko s námi Nikulina smění za dva Čechy, kteří jsou aktuálně vězněni na Krymu. Když ho nevydáme, máme na ně zapomenout. V obou případech se Zeman držel ústavních mantinelů a odvolal se na to, že rozhodnutí je věcí české justice.

Prezidentská kancelář se dopředu obávala, že by právě téma Nikulin mohlo Zemanovi pokazit přijetí u ruského prezidenta. Úředníci se strachovali, že by návštěvu mohlo negativně ovlivnit rozhodnutí ministra spravedlnosti Roberta Pelikána v této věci. Nikulin je od loňska ve vazbě a rozhoduje se o jeho vydání – buďto do USA, nebo do Ruska. A Hrad se bál, že ministr by mohl Nikulina vydat do Ameriky, a to právě v termínu Zemanovy cesty. To by nepochybně vyvolalo kritickou reakci Ruska.

Proto úředníci podle informací Respektu ministerstvo žádali, ať případný verdikt odloží. Vzhledem k tomu, že ve věci před odjezdem Zemana stále ještě nerozhodl Vrchní soud v Praze, nebyl však Pelikán na tahu. To se ale nyní změnilo. Soud vynesl verdikt krátce po návratu Zemana z Ruska: Nikulin může být nyní vydán jak do Ruska, tak do USA.

Jevgenij Nikulin coby bezstarostný milovník rychlých aut a tahů po evropských barech • Autor: Instagram
Jevgenij Nikulin coby bezstarostný milovník rychlých aut a tahů po evropských barech • Autor: Instagram

Česko zadrželo loni ruského občana Jevgenije Nikulina na žádost FBI; zatykač vydal americký soud v Kalifornii kvůli podezření, že se Nikulin naboural do počítačových sítí společností LinkedIn, Dropbox a Formspring a zcizil z nich data sedmdesáti sedmi milionů uživatelů, mezi něž patří i řada vlivných osob. Rusové o vydání žádají kvůli mnoho let starému podezření z trestného činu, který donedávna neřešili – spekuluje se však, že v žádosti jde hlavně o to dostat hackera z dosahu americké justice.

Američané si od Nikulina slibují, že by je mohl dovést až k hackerům podezřelých z pokusů o manipulaci nedávných prezidentských voleb v USA. Žádost FBI, která přišla do Česka, sice neobsahuje konkrétní poznatek, že by s nimi Nikulin byl spojen. Vyšetřovatelé se nicméně domnívají, že takové informace mohou od hackera získat.

Jak ruská, tak americká strana mezitím tlačí na Nikulinovo vydání neformálně. Respekt již informoval, že kvůli hackerovi chtěl navštívit ministra spravedlnosti i ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij. Pelikán ho však odmítl přijmout. Aktivní byl v tomto směru i bývalý velvyslanec Andrew Shapiro, který o Nikulinovi jednal na vládní úrovni.

Finální verdikt má tedy nyní v ruce ministr Pelikán. Ze zákona nemusí respektovat rozhodnutí soudu. Zdroje z jeho okolí naznačují, že se kloní k Nikulinově vydání do USA. Nikulinův advokát však chce finální rozhodnutí ještě zbrzdit stížností k Ústavnímu soudu.

Text o tom, co  slíbil Miloš Zeman Vladimiru Putinovi na své poslední zahraniční cestě, najdete v novém Respekt 48/2017 pod titulkem Pět minut v Soči  

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].