Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Prozradil Zeman tajné informace o teroristech, nebo chce jen vyvolávat strach?

Prezident řekl v Českém rozhlase, že se po Česku pohybuje nebezpečný a hledaný muž

Miloš Zeman • Autor: Milan Jaroš
Miloš Zeman • Autor: Milan Jaroš

Prezident Miloš Zeman řekl v Českém rozhlase, že se po Česku pohybuje nebezpečný terorista. Sdělil, že k tomu četl čtyři tajné šifry a „podle jedné se na našem území potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi.“

Jestli to tak skutečně je, prezident Zeman svým prohlášením vážně ohrozil schopnost zdejších tajných služeb teroristy sledovat a hlavně se o nich v budoucnu dozvídat. Je možné, že poznatek o muži dali BIS zahraniční spojenci, kteří jsou velmi citliví na podobné průvaly. Tajným službám totiž znemožňují terorismus efektivně potírat.

Špioni pracují z logiky tajně právě proto, aby sledovaní o jejich práci nevěděli. Proč by příště spojenci Čechy upozorňovali, když to na počkání vyzvoní? Dotyčného muže pak český prezident upozornil, že je pod dohledem. Pokud operace stále běžela, bezprecedentně ji ochromil.

Zeman samozřejmě může jen vařit z vody, ze lhářství byl v minulosti opakovaně usvědčen soudem, ale ani to není dobrá zpráva. Kdyby i v tomto případě nemluvil pravdu, pak rozdmychává ve společnosti strach a vášně. Jako prezident by je měl přitom spíše tlumit. Pokud tedy není jeho cílem právě  opak - ať už by touto destabilizací chtěl posloužit sobě nebo někomu jinému.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].