Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Poslanci hlasovali pro bití opozice

Stejný problém jako komunista Ondráček v čele komise mají ti, kteří ho volili

Zdeněk Ondráček • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Zdeněk Ondráček • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Mlácení lidí během Palachova týdne v Praze v lednu 1989 není na závadu morálního profilu současného předsedy poslanecké kontrolní komise pro Generální inspekci bezpečnostních sborů. Tohle si myslí devadesát pět současných poslanců. Nevíme, z kterých stran. Předsedou poslanecké komise, která má kontrolovat bezúhonnost práce GIBS, což je instituce, která pro změnu dohlíží na dodržování zákonů v policii, byl totiž v tajném hlasování zvolen devadesáti pěti poslanci Zdeněk Ondráček z komunistické strany. Tedy bývalý policista a muž, který obhajoval v komunistické Československé televizi drsné mlácení protikomunistických demonstrantů z ledna 1989, a navíc se sám toho mlácení jako uniformovaný mladík účastnil.

Devadesáti pěti poslancům tedy nevadí, že by mohl velmi čestnou a odpovědnou funkci vykonávat muž, který násilím potlačoval demokratické názory. Z poslaneckých reakcí, které zvolení Ondráčka vyvolalo, se zdá, že tohoto komunistu volili hlavně zase komunističtí poslanci, členové Babišova hnutí ANO a možná někteří okamurovci. Ale jistě jen víme, že Ondráčkovo zvolení bylo vzápětí zpochybněno kvůli zřejmé procesní chybě a bude se v lednu opakovat.

Zdeněk Ondráček je poslancem od roku 2013, předtím byl policistou. Odešel v roce 2010 do civilu, podle svých slov poté, co mu jako vyšetřovateli možných podvodů při zavádění pražské jízdenky Opencard házeli nadřízení i státní zástupci klacky pod nohy. Mimochodem jako poslanec byl v roce 2013 členem vyšetřovací komise, která se zabývala tím, proč policie (poté, co to on sám vzdal) nedokázala vyšetřit údajné podvody při zavádění Opencard - a v komisi odvedl dobrou práci.

Od roku 2013 byl i členem poslanecké komise pro kontrolu tajné služby BIS. Aby mohl tuhle práci dělat, musel být prověřen Národním bezpečnostním úřadem, zda se může seznamovat s citlivými informacemi. NBÚ usoudil, že může, a Zdeněk Ondráček dostal patřičné razítko: účast na předlistopadových policejních akcích, při nichž byli mláceni nevinní lidé, nevadila ani NBÚ.

Ještě je dobré připomenout, že poté, co Ondráček odešel od policie, velmi často komentoval na serveru Česká pozice bezpečnostní záležitosti. Šéfredaktorem České pozice byl Ištván Lékó, současný šéfredaktor Babišových Lidových novin. A Andrej Babiš zřejmě  - zprostředkovaně – financoval i Českou pozici.

Zdeněk Ondráček není jednoznačně pouze mlátičkou: má i své světlé chvilky a hrdinské okamžiky. Ale pořád je to mlátička, která mlácení obhajovala i s pomocí lži v propagandistické televizi. Což je vše symbol protidemokratické zvůle. Asi nemůžeme vyčítat Ondráčkovi, že ho zvolili občané do Poslanecké sněmovny. V Česku je pořád dost těch, kteří na komunismus vzpomínají s nostalgií. Je ovšem nepřijatelné, aby poslanci, kteří by měli reprezentovat etiku, zákony a jejich prosazování, zvolili do odpovědné a na informace citlivé funkce člověka, který obhajuje bití opozice. Protože potom ho tito poslanci obhajují spolu s ním.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].