Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš hraje s Nejedlým dvojitou hru

Pokud premiér myslí kritiku Zemanových poradců vážně, ať je nechá prověřit

Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček • Autor: Milan Jaroš
Kancléř Mynář a mluvčí Ovčáček • Autor: Milan Jaroš

Premiér Andrej Babiš vyzval prezidenta, aby se zbavil svých problematických poradců Martina Nejedlého a Vratislava Mynáře.  Druhému vytkl, že stále nemá bezpečností prověrku, o obou pak řekl, že mají kontroverzní pověst. Zní to hezky, ale Babiš má v tomhle směru máslo na hlavě. Vůči oběma mužům se mohl vymezit již před prvním kolem, což nejenže neudělal, ale ještě se s nimi osobně sešel. O čem přesně se bavili, není jasné, ale muselo to být něco hodně citlivého. Proč by jinak Babiš přijímal někoho, koho o pár dní později tak kritizuje.

Babiš hraje vabank: Zeman potřeboval jeho podporu v prezidentské volbě, on potřebuje Zemana, aby mu coby prezident nekomplikoval sestavování vlády, případně aby mu později pomohl v kauze Čapí hnízdo. Jenže  zároveň Zeman nedopadl v prvním kole tak dobře, jak se očekávalo, a Babiš zřejmě vidí, že podpora Zemana mu může do budoucna ubírat hlasy - proto se vůči němu vymezuje skrze jeho poradce.

To je ale málo. U Mynáře stále není jasné, proč nedostal prověrku. Nejedlý je rizikovou osobou kvůli Rusku. Respekt již popsal některé jeho vazby, kdy byl na soukromé oslavě narozenin blízkého poradce prezidenta Putina Ušakova, i když k tomu neměl mandát vlády, nebo jednal s vedením jaderného Rosatomu o jaderných obchodech. A známé jsou i další věci: když měl problémy v podnikání, pomohl mu penězi ruský Lukoil. Ani on nemá bezpečností prověrku, přesto doprovází hlavu státu na důležitá jednání.

Zároveň víme, že účty prezidentské kampaně Miloše Zemana, jsou hodně zatemněné. Pomáhal mu i Nejedlý s financováním? Jestli ano, odkud peníze přišly? Respektu Nejedlý řekl, že miliony Zemanovi dali „solidní lidé“ - a dál se o věci odmítl bavit. Na tahu je tedy nyní nejen Miloš Zeman, ale především český premiér. Řadu Mynářových a Nejedlého kontroverzí totiž může nechat rozkrýt on sám. Jestli nejde z jeho strany pouze o cynickou otočku, měl by předseda vlády co nejdřív požádat BIS o prověření aktivit obou mužů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].