Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

O čem může před výborem vypovídat bývalý detektiv Komárek

Jeho svědectví by nemělo mít vliv na vydání Andreje Babiše kvůli Čapímu hnízdu

Jiří Komárek (vlevo)  • Autor: Matěj Stránský
Jiří Komárek (vlevo) • Autor: Matěj Stránský

Před poslaneckým mandátovým a imunitním výborem by měl v úterý dopoledne vypovídat bývalý detektiv ÚOOZ a dnes příslušník Generálního finančního ředitelství ministerstva financí Jiří Komárek. Expolicista v prosinci odsouzený k nízkému podmíněnému trestu za rok a půl starý únik informací o vyšetřování případu, v němž figuruje policejní prezident Tomáš Tuhý (vyšetřování trvá dodnes).

Tentokrát má promluvit o jiných informacích, na které narazil v minulosti při svých pátráních:  Andrej Babiš se domnívá, že dosvědčují spolupráci vyšetřovatele dotačního podvodu na Čapím hnízdě Pavla Nevtípila s „mafií“, a tudíž ho mají znevěrohodnit. Sám Babiš je podezřelý, že spolupracoval při získání podvodného získání padesáti milionů na rekonstrukci své farmy. Poněkud nepřehledná a nechutná situace, k níž před výborem nemělo dojít. Ale stalo se.

Bývalý policista Komárek může – jak zjistil Respekt - v souvislosti s Pavlem Nevtípilem mluvit pouze o třech událostech. První už prozradil. Loni na jaře měl oficiální přístup k policejnímu spisu Věž, který zachytil prostorové odposlechy v místnosti hotelu Ventana, v níž se lobbista Ivo Rittig scházel a domlouval se svými spolupracovníky. Komárek se před soudem, který ho loni v prosinci odsoudil k podmínce, zmínil - když popisoval své podezření na korupční poměry v policii – že slyšel nahrávku, na níž mluví dvorní advokát Ivo Rittiga David Michal.

„Sháněl informace, kdo byl zadržen při loňské operaci Berreta. Ptá se na pana vyšetřovatele Nevtípila. Když se dovídá, že pan Nevtípil není mezi zadrženými, tak to do telefonu komentuje slovy, že Nevťa, ne už Nevtípil, zadržen nebyl, to jsem si tedy oddechl. Ten byl pro nás klíčový v době, kdy probíhalo Čapí hnízdo,“ přetlumočil Komárek ze spisu Věž údajná Michalova slova.

Pavel Nevtípil byl také vyšetřovatelem mediálně známého případu, v němž byli před čtyřmi lety na základě jeho práce nepravdivě obviněni z vážného zločinu dva muži, klíčoví svědci proti Rittigovi v jiném případu. Soud později oba muže pravomocně osvobodil a přístup vyšetřovatele Nevtípila ostře kritizoval, ale ani následné policejní prověřování Nevtípila neprokázalo, že by případ úmyslně manipuloval.

Policie podle informací Respektu už dříve prověřovala spolupráci Pavla Nevtípila se státní zástupkyní Dagmar Máchovou, dnes obviněnou z vážného zneužívání pravomoci. Ani v tomto případě nepřišla policie ani GIBS s žádným obviněním. Jiří Komárek nemůže před výborem odmítnout výpověď - a ani nemíní. Byl už ve věci zbaven mlčenlivosti - a jak říká, „budu vypovídat jen pravdu a je mi celkem jedno, jak politici s mými slovy naloží, jestli je nějak zneužijí“.

A to je ten problém. Andrej Babiš hraje o post premiéra a jeho poslanci se budou snažit využít Komárkova slova k diskreditaci vyšetřování Čapího hnízda - což bude hra bez trumfu, protože vyšetřování je ostře sledováno všemi stupni státního zastupitelství a je vyloučeno, že by obvinění Andreje Babiše a desíti dalších lidí bylo manipulováno. A už je úplně vyloučeno, aby na něj měla dnes vliv nějaká „Rittigova mafie“.

Andreji Babišovi a „jeho“ poslancům ve výboru se podaří jen jedno, dál rozmazávat práci policie, státních zástupců a soudů, dál ji znevěrohodňovat. Ne že by tyhle instituce nechybovaly, ale pokus o diskreditaci Nevtípilova vyšetřování Čapího hnízda je hluboce nestátnický a nemorální čin. Babiše ani jeho stíhaného kolegu z hnutí ANO Jaroslava Faltýnka zřejmě nezachrání, ale zase o něco více zpochybní spravedlnost. A pokud mandátní a imunitní výbor rozhodne, že politiky ke stíhání nevydá a bude se vymlouvat na „Nevtípilovu nedůvěryhodnost“, pak Bůh s námi, protože spravedlnost podlehne síle a moci.

P. S. Po publikaci tohoto blogu přišla zpráva, že ministr vnitra Lubomír Metnar se rozhodl nezbavit Jiřího Komárka mlčenlivosti. Expolicista  může před výborem vypovídat i tak, nicméně za slova o Pavlu Nevtípilovi by mu zřejmě hrozilo obvinění. Že ministr vnitra nepřipustil výpověď bývalého detektiva Komárka, je dobrá zpráva - jak jsme napsali, jeho výpověď by pro vydání či nevydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání nebyla relevantní.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].