Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Nejde jen o Benešovou. Babiš už překročil hranice, říkají demonstranti

Spolek Milion chvilek pro demokracii tentokrát uspořádal protesty na Václavském náměstí

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

 Už počtvrté se za poslední měsíc v Praze opakovala stejná scéna: k mikrofonu za hlasitého potlesku i hvízdotu tisíců lidí přikráčel pětadvacetiletý Mikuláš Minář, v ruce desky s motivem Maxipsa Fíka a začal rozehřívat dav přítomných. Jen tentokrát to místo Staroměstského náměstí poprvé bylo „pod koněm“. Oficiální cíl byl přitom stejný: nástup Marie Benešové do funkce ministryně spravedlnosti. Prezident Miloš Zeman ji na návrh Andreje Babiše jmenoval na konci dubna po rychlém a nevysvětleném odchodu Jana Kněžínka.

Na první pohled nenápadný introvert Minář už dřív dokázal se svým spolkem Milion chvilek pro demokracii posbírat přes 340 tisíc podpisů pod petici požadující demisi premiéra Andreje Babiše, pak přivedl na Staroměstské náměstí tisíce lidí a další tisíce v rámci boje za nezávislou justici  zmobilizoval ve více než stovce českých měst a obcí. V úterý 21. května vpodvečer měl nastat vrchol snažení: organizátoři se rozhodli zaplnit Václavské náměstí. To se také povedlo, odhady mluvily o více než 50 tisících protestujících. A také se tu definitivně ukázalo, že požadavky účastníků už jdou dál.

Jen kampaň

Nad davem trčely transparenty „Máme toho dost“, „Dycky Západ“, „Za nezávislou justici“, „Bureš pudeš“, ale i „Už je to tak špatný, že dorazili i introverti“. Další drželi v ruce papíry s již známým potiskem #DEMISI. „Jsem tady po třiceti letech, byl jsem tu naposledy v roce 1989. Chci osobně podpořit protest. Nelíbí se mi jmenování Benešové a nelíbí se mi ani to, co Andrej Babiš dlouhodobě dělá a jak ignoruje část společnosti, která se mu nehodí,“ vysvětloval přítomnost na demonstraci těsně před zahájením Jaroslav (48) z Turnova.

„Já nesouhlasím s tím, jak Andrej Babiš zachází s naší zemí, jak si vyměňuje koho chce na pozici ministrů bez jasného vysvětlení,“ komentoval pod pódiem akci patnáctiletý student střední školy Kryštof. A pak reagoval i na slova ministryně Benešové, která mladším protestujícím vzkázala, že nepoznají rozdíl mezi státním zástupcem a soudcem: „To, že nám je patnáct, neznamená, že nic nevíme. Jak máme pak věřit někomu, kdo nás takhle veřejně shazuje?“

Namísto poradkyně prezidenta Zemana se však akce nakonec přelila právě v protest proti premiéru Babišovi a de facto i jeho vládní politice a stavu země. Někteří demonstrující přitom zmiňovali rovněž frustraci ze stavu opozičních stran, ve kterých se nedaří najít kohokoliv, kdo by mohl Babišovi konkurovat a dokázal oslovit i jeho voliče.

„Jak že reagují mocní na jedny z největších demonstrací za poslední roky? Vysmívají se nám. Premiér nejprve označil naše protesty za akci opozice, protože se někde v davu vyskytli dva bývalí politici,“ ptal se Minář emotivně v úvodním projevu shromážděných a z davu se ozval hlasitý pískot. „Prezident nás zase označil za podivné zjevy. A premiér nakonec dodal, že už si na plná náměstí zvykl a že je to už jenom co?“ dotáže se šéf spolku - a od protestujících se sborově v narážce na častá Babišova slova ozývá „kampaň“.

Minář pak znovu připomněl tři základní požadavky spolku Milionu chvilek. Spolek požaduje demisi nově jmenované ministryně Marie Benešové, dále přijetí tzv. sedmi pojistek pro nezávislost justice a demisi trestně stíhaného premiéra Babiše: „A také vás, pane premiére, vyzýváme: přestaňte zesměšňovat naše požadavky a argumenty. Vyzýváme vás, obhajte své kontroverzní kroky veřejně, přestaňte mlžit a postavte se mi jako chlap v televizní debatě,“ vyřkl Minář směrem k zaplněnému náměstí.

Přisátý na penězovody

Po Minářovi se na podiu vystřídalo několik veřejně známých postav - a svými slovy potvrdily, že společným jmenovatelem protestů je dnes už především osoba Andreje Babiše. K demonstrantům promluvil pražský biskup Václav Malý, zpěvák Tomáš Klus, hokejista Dominik Hašek a moderátorka Ester Janečková. Socioložka Jiřina Šiklová vyzvala přítomné k účasti ve volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční tento pátek.

Herec Vladimír Škultéty pak řekl, že Andrej Babiš by měl co nejdříve zamířit před nezávislý soud kvůli obvinění z dotačního podvodu v kauze Čapího hnízda. A právnička Anna Dolejská popisovala unijní šetření údajného Babišova střetu zájmu. „Analýza střetu zájmů Andreje Babiše jasně ukazuje, že je osobou ovládající Agrofert, a tedy i tím, který z koncernu ve výsledku profituje,“ řekla na pódiu.

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Reagovalo se i na nejnovější události a aktuální problémy. Radní Milena Johnová (Praha Sobě) upozornila na nedostatek financí pro sociální projekty v obcích a varovala, že vláda obcím na zajištění sociální péče a služeb poskytla jen pětinu toho, co slibovala. Ekolog David Pithart mluvil o dopadech nešetrného zemědělství na půdu a krajinu v Česku. Za jeho viníka - „industriálního zemědělce přisátého na penězovody“ - označil nepřímo Andreje Babiše.

Demonstraci pak uzavřela pětice herců Aňa Geislerová, Jiří Macháček, Ondřej Liška, Lenka Krobotová a Martha Issová. „Nemyslím si, že jedinou cestou je pořád demonstrovat. Ale myslím si, že jedinou cestou je být jakkoliv aktivní jako občané,“ řekla po demonstraci Respektu Issová. „Jasně, že mě napadá, že demonstrace nemusí mít žádný důsledek třeba v podobě demise, ale nebojím se toho. Andrej Babiš překročil určitou hranici a jsem přesvědčená, že se tolik nakumulované energie u části veřejnosti už nemůže jen tak ztratit.“

Dostal šanci

Premiér Andrej Babiš na nabídku televizní debaty odpověděl po demonstraci pro zpravodajský server iRozhlas: „Lidé mají právo demonstrovat a vyjadřovat svůj názor. Máme zaplaťpánbůh demokracii. Nevidím ale jediný důvod, proč bych měl reagovat na výzvy pana Mináře,“ uvedl předseda vlády. „Doporučuji mu, ať si založí politickou stranu nebo hnutí a utká se o přízeň voličů ve svobodných demokratických volbách. To je totiž legitimní prostředek, jak může změnit poměry ve společnosti, se kterými je očividně nespokojen,“ dodal premiér, který si stojí za tím, že se stále jedná o kampaň před evropskými volbami.

Na tuto výtku ovšem členové spolku reagovali tím, že protesty mají pokračovat i po volbách. Zároveň na demonstraci zaznělo, že by občané měli volit „někoho, kdo v EU dokáže víc než si napsat na čepici prázdné heslo“.  „Když už na náměstí jsme, chceme je přirozeně využít k tomu, aby energie a vzepětí motivovaly lidi jít k volbám. A jestli někdo může za to, že se tady demonstruje před volbami, je to hlavně premiér, který bezdůvodně mění před eurovolbami ministra spravedlnosti a není ochoten to vysvětlit,“ opakuje Minář.

„Premiér dostane šanci obhájit své kroky. Nechápu, proč to nechce udělat, protože může dokázat, že tu nejsou žádné pochybnosti, jak celou dobu sám tvrdí,“ říká pak s tím, že demonstranti chtějí ještě počkat, jestli premiér nezmění názor. Debata by se mohla odehrát na České televizi, Primě nebo Nově. Organizátoři už všechny tři televize požádali, aby Babiše na debatu pozvali, a následně zveřejnili odpověď, zda dorazí.

Spolek dal premiérovi ultimátum do 28. května, kdy se má po Česku - tentokrát kromě Prahy - uskutečnit další vlna demonstrací. Cílem je podpořit právě lokální akce mimo hlavní město a vyvrátit kritiku, že protesty se týkají jen metropole. Když premiér nesplní požadavky včetně účasti na zmíněné debatě, chce spolek opět svolat demonstraci na Václavském náměstí, a to 4. června.

„Myslím si, že další dva týdny se dá ta síla ještě udržet. Sami jsme na začátku nevěděli, jestli budou dva nebo více protestů. Záleží to hlavně na odezvě lidí, která měla doposud vzrůstající tendenci,“ dodává Minář. „Premiér by nás měl začít brát vážně, není to jen panika - a frustrace lidí, kteří na demonstrace chodí, jen tak nezmizí.“

Zatím to vskutku vypadá, že pocity těch, kdo nebyli spokojeni s vládou Andreje Babiše, a přitom zakoušeli bezvýchodnost, se proměnily. A Minář se stal jejich katalyzátorem. „Ano, dnes to není jen o Benešové, její jmenování byla prostě poslední kapka. Babiš ji možná neodvolá, ale já jsem se rozhodla přijít a dát najevo, že mi to není jedno - a budu doufat, že ho protesty alespoň přibrzdí,“ potvrzuje Alena (62) z Prahy, která se v hlavním městě zúčastnila zatím všech demonstrací spolku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].