Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Navrhl jsem, abychom to všechno vyřešili

Jak se stal Andrej Bureš Babiš zárukou česko-amerických vztahů

Andrej Babiš a Donald Trump: Tak jak to uděláme? • Autor: Vondrouš Roman
Andrej Babiš a Donald Trump: Tak jak to uděláme? • Autor: Vondrouš Roman

Pravda vítězí. A kdyby náhodou ne, může pomoct rychlá ruka a přesná muška. Možná touhle nejistotou byl motivovaný nápad Andreje Babiše přinést do Bílého domu jako dárek pistoli netradičně opatřenou známým Husovým citátem z české prezidentské zástavy. Úspěch dárku si musel premiér domyslet, protože předání proběhlo podle protokolu odložením na určené místo. Americkému prezidentovi tedy přímo předal alespoň snímek oné pistole.

V podobně nepřehledném duchu se neslo celé setkání s Donaldem Trumpem. Zatímco bývalí premiéři Mirek Topolánek nebo Petr Nečas jednali o umístění amerického radaru v Brdech, respektive dostavbě Temelína, Babišovi dominující téma chybělo. Jak řekl šéf české vlády do kamery České televize před příchodem do Bílého domu, “témat je strašně moc, všechno to probereme”. Nakonec ale hodně času spolklo neformální posezení s manželkami, takže na “všechno” zbylo něco přes třicet minut.

Síla argumentů

Ze značně kusých informací po jednání se zdá, že padla zmínka o nákupu amerických vrtulníků českou armádou, hrozících clech na evropská auta, propojení českých a německých automobilek, návratu uprchlíků do Sýrie, obraně proti terorismu, obraně proti kybernetické špionáži a dovozu amerického plynu do Evropy, jenž by aspoň z části nahradil plyn ruský. V tomto momentu Babiš později naznačil nesoulad, když Trumpovi vysvětloval, že přestat kupovat ruský plyn znamená upřít Rusku příjmy, na nichž je ekonomicky závislé.

Patrně si ale nelze dělat iluze o nějaké detailní debatě. “Navrhl jsem panu prezidentovi, abychom vyřešili ten problém uprchlíků,” prozradil později Andrej Babiš bez dalších podrobností, bez nichž jakákoliv diskuse o tak složitém tématu nedává smysl. Vyřešit problém uprchlíků by chtěli všichni, to není třeba navrhovat.

První dáma USA Melania Trump, prezident USA Donald Trump, premiér Andrej Babiš a jeho manžželka Monika Babišová před Bílým domem • Autor: ČTK, Vondrouš Roman
První dáma USA Melania Trump, prezident USA Donald Trump, premiér Andrej Babiš a jeho manžželka Monika Babišová před Bílým domem • Autor: ČTK, Vondrouš Roman

Donald Trump ale podle všeho není politikem, který by se dal během několika minut o něčem přesvědčit silou argumentů. Možná více než jednotlivá témata proto všichni sledovali rituál celé akce. Oblíbená kremlologie, v jejímž rámci se měřily délky potlesku po vystoupení členů politbyra nebo hodnotily pohledy z tribuny generálního tajemníka, nabrala americkou mutaci a najednou se hodnotí mimika Donalda Trumpa, styl tisknutí ruky a další gesta.

Sám Babiš po setkání hýřil dobrou náladou a mluvil o velmi vstřícné atmosféře. Na rozdíl od rumunského nebo polského prezidenta ovšem nedostal společnou tiskovou konferenci s Trumpem, a tak musel po opuštění Bílého domu zajet do protějšího hotelu, kde měl pro setkání s českými novináři připravenou místnost.

Aspoň Ivanka

Přesto panovala mezi pozorovateli shoda, že by Češi měli být spokojeni. Komplikovaná osobnost Donalda Trumpa, jeho útoky na Evropskou unii či zpochybňování NATO dělají už ze samotného přijetí v Bílém domě a osobního setkání mezi čtyřma očima klíč k dobrým česko-americkým vztahům. To se tedy Babišovi podařilo. Schůzka je hodnocena jako ukazatel amerického zájmu o Česko a vůbec o střední a východní Evropu. Zájmu, který začal za prezidenta Obamy uvadat.

Pozorovatelé také ocenili, že Trump přivedl na jednání špičky svého kabinetu včetně viceprezidenta a ministra zahraničí. Naproti tomu Babiše provázel jen náměstek ministra dopravy nebo místopředseda Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Babiš setkání využil k návrhu, aby do Česka přiletěla alespoň Ivanka Trump, když už sám pan Donald zjevně kvůli malému zájmu nedorazí. Babiš má podle svých slov v plánu uspořádat pro Ivanku a její doprovod byznysový kongres.

Debaty na sociálních sítích se nakonec hodně točily kolem paradoxu, že česko-americké vztahy ozdobené velmi oceňovanou návštěvou v centrále CIA zachraňuje konfident StB Bureš. Zároveň je ale třeba říct, že v čase, kdy prezident Zeman popírá Ruskem vedenou, všem ostatním zjevnou válku na východě Ukrajiny a chová se jako obchodní agent Huawei, je to Babiš, kdo táhne Česko k tradičnímu spojenci Spojeným státům.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].