Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Na co míří kobercový nálet Karly Šlechtové, ptá se NATO

Ministryně obrany se rozhodla totálně přestavět armádu

Karla Šlechtová • Autor: Milan Jaroš
Karla Šlechtová • Autor: Milan Jaroš

Psát o ministryni obrany třetí blog během tří týdnů může působit jako posedlost. Ale není. Karla Šlechtová během dvou měsíců ve funkci přišla s větším množstvím nápadů na reformu armády a ministerstva, na změnu nákupů zbraní a vojenského materiálu, na posílení školství i na práci generálního štábu než pět předcházejících šéfů rezortu před ní. Média vlastně stačí jen registrovat, na debatu o smyslu a účelnosti nápadů nezbývá čas. A nestačí se divit ani diplomaté spřátelených zemí. A k tomu se Karla Šlechtová stihla připravit na tradiční zasedání ministrů obrany zemí NATO, které začíná ve středu.

Jen si to shrňme. Ministryně zrušila velký strategický nákup vrtulníků pro armádu. Zkomplikovala nákup speciálních radarů. Urazila generální štáb, který podle ní pohrdl zbraněmi (zmíněnými vrtulníky), jež používají jiné armády. a chtěl na nich zbytečné kulomety (řečeno obrazně). Pak poručila podřízeným úředníkům i generálům přepracovat střednědobé plány armády – jen pro pochopení, jde o dokument, který se v armádách NATO připravuje dlouhé roky. Oznámila, že chce zavést do školní výuky brannou výchovu a že bude reformovat fungování ministerstva tak, aby umělo účelně utratit rozpočet, který mu vláda přiklepla.

Pan Patizon říká, že ministryně má v některých věcech pravdu. Česká armáda je slabá, má zastaralou výzbroj, generálové bývají hračičkové. Když už nějakou zbraň nakupují, chtějí co nejkomplexnější výbavu – což nemusí být vždy efektivní. Dokonce i s tím finančním výhledem a utrácením peněz se ministryně trefila, rezort v posledních deseti letech nedokázal nikdy utratit v daném rozpočtovém roku všechny peníze, které dostal od vlády. Možná se dá dlouze debatovat dokonce i o tom, jestli jsme skutečně potřebovali přesně ten druh vrtulníků, které navrhovali koupit generálové a jejichž pořízení víceméně domluvil její předchůdce Martin Stropnický.

Problém Karly Šlechtové je v tom, že je ministryní v demisi, takže není vůbec jasné, jak dlouho bude šéfkou rezortu obrany. A že svým přístupem vrací armádu a naši obranyschopnost o patnáct až dvacet let nazpět. Armáda potřebuje mít přesný strategický a akviziční plán. Je to poučka z učebnic pro vojenskou akademii a nepochybují o tom ani generálové, ani stratégové, a dokonce ani někteří politici. Plán na dva roky, na pět, na deset let. Vyžaduje to naplánovat, jaké pozemní vojsko chceme, jak budeme bránit nebe. Je to samozřejmě komplikované. Někdy jsou vrtulníky součástí pozemního vojska, některá letadla jsou důležitější na boj proti pozemním cílům, naopak na zemi můžeme mít špičkovou protileteckou obranu nebo taky nepojízdné Pandury.

Armáda v první dekádě tohoto století nakupovala hodně bez koncepce, protože ministři obrany a další politici stále měnili priority obrany. Česká armáda je – řečeno s mírnou nadsázkou – souborem náhodně koupených zbraní. Přístup první dekády se v armádě změnil hlavně za ministra Alexandra Vondry: byť byl rozpočet snižován, plány začaly mít smysl, a měly smysl i za pozdějších ministrů. Asi by se jim dalo leccos vytknout, ale někam vše konkrétně směřovalo. Byla tu strategie, která měla z české armády udělat v příštím desetiletí vojsko hodné transatlantické aliance.

Karla Šlechtová do toho hodila vidle. I kdyby byly její nápady vizionářské a přijatelné, naštvala svým přístupem úředníky, tuzemskou generalitu a minimálně americké, italské a izraelské diplomaty kvůli komplikování zakázek. Ale nejen to: znejistila podle našich informací ze zasvěcených kruhů vedení NATO. Protože i tam je o ní známo, že je obdivovatelkou prezidenta Miloše Zemana. A on zase Vladimíra Putina. Proč to NATO znepokojuje?

Česká armáda je pořád vybavena spoustou strategických zbraní ruské provenience. Karla Šlechtová se nyní rozhodla zrušit, znovu vyhlásit, zkontrolovat, zauditovat – je jedno, jaké použijeme sloveso, výsledek je stále stejný – zakázky, nákupy, plány, které se týkají výměny ruských zbraní za ty z aliančních zemí, oněch vrtulníků a radarů v první řadě. Otázka z NATO tedy zní, co si nová česká ministryně obrany konkrétně představuje pod pojmem přepracování střednědobých strategických plánů.  Doufejme, že zkoušku z tohoto předmětu Karla Šlechtová na začínajícím summitu NATO zvládne. Je to především v zájmu naší obranyschopnosti.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].