Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Mocnější tajné služby jsou skvělé. Nebýt Babiše a Zemana

Vláda schválila rozšíření pravomocí pro BIS, Vojenské zpravodajství i ÚZSI

Prezident Miloš Zeman pověřil na zámku v Lánech předsedu ANO Andreje Babiše  jednáním o sestavení vlády • Autor: ČTK
Prezident Miloš Zeman pověřil na zámku v Lánech předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády • Autor: ČTK

Všechny tři české tajné služby - tedy BIS, Vojenské zpravodajství i rozvědka (ÚZSI) - dostaly na úterním zasedání vlády více kompetencí. V boji proti terorismu i organizovanému zločinu a praní špinavých peněz jistě nové možnosti pomohou. Nejde o nedemokratické prolomení zvyklostí, ale o pravomoci, které má k dispozici většina zpravodajců ve vyspělém světě. Přesto nelze nad zprávou o této novele skákat radostí.

Tajné služby budou moci nově vyžadovat informace o bankovních účtech, tedy o účtech nás všech, pod krytím. Obrátí se na Českou národní banku a ta si informace vyžádá od konkrétní banky, třeba České spořitelny. Běžná banka tedy nebude vědět, že informace chce tajná služba. Což je dobře, víme, že řada bank je velmi provázaná se svými klienty a představme si situaci, jak BIS žádá informaci o ruských penězích po tuzemské pobočce ruské Sberbanky. Takže potud v pořádku. Rizikem je fakt, že od ČNB hrozí, že bude více propojena s českými politiky. Třeba s prezidentem, který jmenuje její bankovní radu. Vzhledem k jeho okolí už to může představovat riziko.

Zpravodajci si také budou moci vytvořit vlastní systém na databázi fotografií fyzických osob. Tohle dokonce doporučoval schválit osobně premiér Babiš. Opět - prvotně je to důležitá zbraň proti teroristům a dalším zločincům. Třeba Rusové nebo řada lidí z arabského světa používá v různých rejstřících různé transkripce svých jmen a tato jména se často píší jinak v angličtině, španělštině nebo francouzštině. Tajné služby mají tak někdy problém rozpoznat podle jména totožnost podezřelé persony. Fotka a speciální počítačový systém to zjednoduší.

Novela umožní také lépe skrýt ve veřejných databázích identitu tajných pracovníků zpravodajských služeb, přesně řečeno „falešnou identitu“. Veřejná správa může dodnes – i když to není úplně jednoduché – identifikovat zpravodajce se skrytou identitou. Do budoucna by měly být všechny stopy, které mohou odhalit agenta pod krytím, smazány. Tedy bude jen malá šance, že „agenta“ při nasazení třeba do teroristické buňky někdo odhalí.

Problém však je, že v Česku jsou rozšiřovány pravomoci tajných služeb v době, kdy probíhá soud o možném zneužití Vojenského zpravodajství (případ Nagyová) a kdy státní zástupci vyšetřují možnou defraudaci v rozvědce. Kdy běžná kontrola tajných služeb leží pouze v rukou poslanců, tedy amatérů, z nichž má většina dost problém pochopit, jak tajná služba funguje. Navíc, kompetence poslaneckých kontrolních komisí jsou minimální, poslanci se nedostanou k řadě informací a v historii existence kontrolních komisí jsme nikdy nedostali zasvěcenou analýzu nebo zprávu o tom, kde by mohlo být riziko zneužití tajné služby.

Tak jo. Andrej Babiš vyhověl požadavkům tajných služeb a za jistých okolností by to bylo skvělé. Problém je, že tu máme prezidenta a vládu, kteří fungují na hranici ústavnosti a nijak je to netrápí. A hranice zneužitelnosti tajných služeb je mnohem užší a jednodušší než překonání ústavních mezí. Asi bychom měli být trochu znepokojeni. Doufejme, že to tajné služby ustojí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].