Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Miloš Zeman a Andrej Babiš se navzájem neopustí

Bez prezidenta by majitel Agrofertu tolik nezbohatl, ale na počátku stál Václav Klaus

Prezident Miloš Zeman za chvíli vyrazí (psáno ve čtvrtek dopoledne) se svou kolonou na návštěvu Čapího hnízda, luxusní farmy Andreje Babiše. Jede tam manifestovat podporu miliardáři, který to sídlo postavil zřejmě pomocí dotačního podvodu prověřovaného jak evropskou protikorupční agenturou, tak českou policií. Od hlavy státu je to nedůstojný krok, ukázka opovrhování právem a etikou. Ale Zemanovi i Babišovi je to jedno, jejich vztah je totiž založen na společném pohrdání zmíněnými hodnotami. A to už od samotného počátku. Tedy od konce minulého tisíciletí.

Když se vláda Václava Klause rozhodla v roce 1997 posvětit spojení několika chemických a rafinérských podniků do jedné mamutí státní společnosti s názvem Unipetrol a začala mluvit o privatizaci firmy, bylo to přesně to, co Andrej Babiš potřeboval. V tu dobu nevýznamný podnikatel bojující o ovládnutí Lovochemie – pro niž bylo spojení s Unipetrolem klíčové – v podstatě během osmnácti měsíců nově vzniklé impérium ovládl. I když ho nikdy nevlastnil.

V roce 1998 nastoupila vláda Miloše Zemana a pro Andreje Babiše to bylo požehnání. S ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem našel Babiš okamžitě společnou řeč a do čela Unipetrolu byl dosazen Babišův klíčový manažer Pavel Švarc. Historie dalších pěti let je popsána v řadě článků zveřejněných v tu dobu v Respektu. Takže jen velmi zjednodušeně. Vláda Miloše Zemana – bez jejího posvěcení by nešlo rozhodnout ve strategickém státním podniku Unipetrol o ničem – vycházela Babišovi neuvěřitelně vstříc a Babišova Lovochemie na společných smlouvách se státním Unipetrolem docela neobyčejně profitovala. A pak to skončilo známou privatizací Unipetrolu do rukou Agrofertu.

Málokdo už si ale pamatuje, co poté zjistil Respekt. Obří Unipetrol byl v roce 2001 za velkého a prokazatelného přispění Miloše Zemana - bojoval třeba za to, aby ze soutěže o Unipetrol byla vyřazena společnost, které nabízela víc peněz -  přiklepnut poměrně malému Agrofertu. Jenže pak se ukázalo, že ani vláda neví, kdo je skutečným majitelem Agrofertu. Babiš tvrdil, že on jím není, majitel byl skryt za švýcarskou schránkou O.F.I., která byla jen zástěrkou „panamského“ střihu. Zjednodušeně řečeno, vláda prodala klíčový český strategický podnik neznámému investorovi.

Agrofert pak Unipetrol nezaplatil a musel firmu vrátit státu – chvíli poté, co Miloš Zeman odešel z čela vlády i sociální demokracie. Nicméně, Andrej Babiš toho získal hodně: zajistil si pro vlastní firmy smlouvy se státním podnikem, který skoro tři roky ovládal prostřednictvím svých manažerů. Operace Unipetrol, rozjetá vládou Václava Klause a rozvinutá Milošem Zemanem, přinesla užitek především Andreji Babišovi. A jeho bleskový vzestup mezi nejbohatší Čechy.

Takže když nyní odjíždí Miloš Zeman na Čapí hnízdo, stvrzuje tím nejen starý dobrý vztah s Andrejem Babišem, který může přijít s blížícími se volbami ke slovu - ale také jakousi legalitu všech možných tunelářských metod, jež do nedávna provázely českou ekonomiku. Stvrzuje tím i nové tunelářské metody, kterými se stalo zneužívání a rozkrádání dotací; jak těch tuzemských, tak těch evropských. A také nebezpečnou ukázku spolupráce vysoké politiky s velkým byznysem.

Dá se říct, že setkání prezidenta republiky s ministrem financí na půdě Čapího hnízda je daleko za hranicí představivosti scénáristů filmů o mafiánech. Je tak absurdní, že jeho kriminální poselství zní jako hloupá konspirativní zápletka. Bohužel to je pravda.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].