Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Šmarda: Už nechci být v Babišově vládě

Sociální demokraté budou v pátek rozhodovat o setrvání v kabinetu

Michal Šmarda • Autor: Matěj Stránský
Michal Šmarda • Autor: Matěj Stránský

Update: Místopředseda ČSSD Michal Šmarda se v pondělí večer vzdal nominace na post ministra kultury. Předseda ČSSD Jan Hamáček přitom doposud Šmardu označoval za jediného nástupce odvolaného Antonína Staňka. Přes víkend na Twitteru vyzýval Andreje Babiše, aby jasně řekl, jestli chce ČSSD nadále ve vládě, a v ještě pondělí ráno po schůzce s Babišem zopakoval, že trvá na dodržování ústavy a kandidáta na kulturu měnit nebude. A pokud bude Babiš trvat na tom, že Šmardu nechce, vidí pokračování současné koalice „pesimisticky“.

ČSSD totiž Šmardovým jmenováním podmínila setrvání v Babišově vládě. V rozhovorech nicméně sociální demokraté zmiňovali, že z Hamáčkových úst zatím stále nezazněl definitivní povel k odchodu z vládních lavic. Zároveň současná situace nenabízela pro ČSSD lehké východisko, pokud chtěla vládu udržet: Šmardu strana nechtěla stáhnout, protože by to vypadalo jako ústupek premiérovi - ale především prezidentovi, jehož kroky vedení ČSSD označuje za protiústavní.

Situaci tak nakonec vyřešil sám Šmarda. Místopředseda ČSSD a starosta Nového Města na Moravě se v pořadu Události, komentáře ČT v přímém přenosu vzdal nominace. „Já o účast ve vládě po posledních vyjádření premiéra nestojím,“ řekl. „Pokud mou kritiku nesnese, tak je to situace, kdy já v té vládě být nemohu. Určitě je lepší být hlavou v Novém Městě na Moravě než ocasem v celé České republice,“ prohlásil místopředseda v reakci na Babišova slova, že ho ve vládě nechce, protože je nekompetentní a vše by jen kritizoval. Dodal, že ČCSD doporučí odchod z vlády a vše už probral s Janem Hamáčkem. Předseda ČSSD na Twitteru posléze napsal, že jeho rozhodnutí lidsky chápe, ačkoliv jej mrzí. Šmarda nicméně nevyloučil, že se o účast v celostátní politice bude opět ucházet: naznačil, že by příští rok chtěl kandidovat v senátních volbách na Žďársku.

ČSSD každopádně dává Šmardovo rozhodnutí větší manévrovací prostor: hledání nového adepta na post ministra kultury už nebude vypadat jako ústupek vůči Hradu, ale jen změna rozhodnutí jednoho kandidáta. Tím se oddaluje možný odchod ČSSD z vlády, kterému je část členské základny nakloněna a je brán jako jedno z možných řešení prázdninové vládní krize. Další vývoj může naznačit už úterní schůzka Andreje Babiše s Milošem Zemanem a následně páteční předsednictvo sociální demokracie. Nicméně koho nyní ČSSD na resort kultury navrhne, zatím není jasné. Stejně jako to, jestli bude nové jméno vyhovovat premiérovi a zejména prezidentovi s tím, že ho už dosavadní ukázka moci uspokojila - a nebo tu skutečně jde o plánovaný konec koaliční vlády a případný vznik poloprezidentského kabinetu. (Andrea Procházková)

Jestli si sociální demokraté mysleli, že krátké odloučení s premiérem Andrejem Babišem pomůže k vylepšení vládní vztahů poznamenaných krizí, pak je šéf hnutí ANO hned po pátečním návratu z letní dovolené ve Francii přesvědčil o opaku.

Přímo před halou letiště Václava Havla si na něj počíhal štáb televize Prima, do jejíchž kamer Babiš poprvé naplno prohlásil, že s Michalem Šmardou, kandidátem ČSSD na ministra kultury, ve vládě nebude. A popsal to stejnými důvody, se kterými Šmardu už téměř čtvrt roku odmítá jmenovat prezident Miloš Zeman – tedy údajnou nekompetentností starosty Nového Města na Moravě, který by měl nahradit Antonína Staňka.

Červená linie

Sociální demokraté přitom pro Babiše měli navzdory dosavadním sporům připravenou smířlivější tvář. V zákulisí strany se dokonce docela reálně probírala možnost, že by se Šmarda skutečně vzdal nominace na ministra kultury, aby situaci vyřešili a koaliční vláda mohla pokračovat. Mysleli při tom i na možnost, že by výměnou za ústupek dostali jiné ministerstvo - ale veškeré jejich plány na usmíření vzaly s Babišovým prohlášením za své.

Odmítnutím Šmardy jako ministra kultury umožnil premiér Miloši Zemanovi, aby porušoval ústavu a škodil tak koaliční ČSSD. Nejenže se sociálních demokratů nezastal, ale udělal přesně to, co jeho koaliční partneři po celou dobu vládní krize vydávali za jejich červenou linii. Tedy pustil se do hodnocení jejich kandidáta na ministra, což koaliční dohoda zakazuje.

Z tábora ČSSD se tak zvedly hlasy, že to znamená definitivní konec – a to včetně dosavadních podporovatelů setrvání ve vládě. Postupně však začali sociální demokraté spíše pátrat po Babišově motivaci;  jestli je chce definitivně vyštvat z vlády, nebo o co jiného mu jde.

Pokud by se chtěl ČSSD skutečně zbavit, bude muset shánět hlasy pro sněmovní většinu u někoho jiného. A sociální demokraté byli ještě donedávna přesvědčeni, že se do hledání alternativy k současné koaliční vládě Babišovi nechce. Stejně tak se mu ale z vícero důvodů nechce do sporů s prezidentem, jehož přízeň potřebuje. Pak by se však musel spolehnout právě na Zemana a vytvořit s ním jakousi poloprezidentskou vládu, možná podpořenou také přeběhlíky z ČSSD, jako je Jaroslav Foldyna, a také hnutím Trikolóra Václava Klause ml.

Podle informací Respektu si sice štáb televize Prima na Babiše počíhal, aniž o tom premiér dopředu věděl, ale z dovolené se každopádně vrátil naladěn tak, že jeho tvrdý výpad proti Šmardově kandidatuře odpovídal emocím, které nyní ve vztahu k ČSSD pociťuje. Babišovi prý došla trpělivost s jejich otálením ohledně jasného vyjádření o setrvání ve vládě, s jejich kritikou připravovaného rozpočtu, a navíc ho popudil Šmardův komentář ohledně ministryně financí Aleny Schillerové, kterou označil za Kalouska v sukni. A tak Babiš prostě ČSSD „nakopl“ - a že tím porušil koaliční dohodu, si příliš nepřipouští.

Pravý opak

Co budou nyní sociální demokraté dělat, to už nechávají na předsedovi Janu Hamáčkovi. Od červencového předsednictva strany dostal mandát, aby s Babišem o řešení vládní krize jednal, a případně si od ministrů za sociální demokracii vyžádal jejich demise. Hamáček i po pondělním jednání s Andrejem Babišem trvá na tom, že sociální demokraté místo Šmardy nikoho jiného nenominují.

Jenže to znamená, že se šéf ČSSD poprvé během celé vládní krize dostává do situace, kdy nejde jen proti názoru prezidenta Zemana, ale také proti Babišovi. Premiér se totiž před odjezdem na dovolenou tvářil, že stojí na straně ČSSD, nicméně se obává celou věc vyřešit tím nejúčinnějším způsobem, který mu zákon dává k dispozici - tedy kompetenční žalobou na prezidenta.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček po jedné ze schůzek s prezidentem • Autor: ČTK
Premiér Andrej Babiš (ANO) a předseda ČSSD Jan Hamáček po jedné ze schůzek s prezidentem • Autor: ČTK

Pokud Hamáček s Babišem nenajdou společnou řeč, skutečně hrozí, že ČSSD z vlády odejde. Pravdou ale také je, že ani sociální demokraté, ani sám Hamáček zdaleka nemají jasno, zda to skutečně udělají. Probíhají narychlo svolávané schůzky mezi šéfy některých regionů, Hamáček vše projednává se svými nejbližšími poradci.

Premiér Babiš již dříve prohlásil, že chce spor vyřešit do příštího pondělí 26. srpna, kdy končí vládní prázdniny; což znamená, že ministerstvo kultury bude od té doby potřebovat nové vedení a že k tomuto datu skutečně musí nového šéfa resortu najít. Původně tvrdil, že pokud se věc nepohne, podnikne „rázné kroky“. A sociální demokraté doufali, že budou v jejich prospěch – tedy například podá onu kompetenční žalobu. Teď však očekávají spíše pravý opak včetně toho, že přijde s vlastním návrhem.

A to by byla pro ČSSD podle všeho poslední kapka. Nasvědčuje tomu i to, že v pátek bude jednat předsednictvo strany, tedy širší vedení. Nedá se totiž očekávat, že by se Hamáček i přes svůj mandát rozhodl k odchodu bez oficiální konzultace s předními spolustraníky. A na jednání se sjedou naštvaní straníci z regionů, takže šéf strany bude čelit tlaku, aby vládní spolupráci s Babišovým hnutím ukončil.

Je tedy možné, že si v pátek sociální demokraté na předsednictvu skutečně odhlasují, aby v případě Babišova porušení koaliční dohody z vlády odešli. Do té doby budou zastánci koalice usilovně jednat o jejím zachování. Může se zdát, že důvodů již není mnoho, a častý názor komentátorů tak zní „hrdě odejít“. Nicméně pokud to neudělali doteď, z širšího než stranického pohledu právě v této chvíli existuje jeden důvod po setrvání, jak připomíná komentář v aktuálním Respektu. Neustupovat tlaku Miloše Zemana plus nově Andreje Babiše; a nechat na nich, aby ukázali, že zákony a dohody pro ně nejsou v souboji o moc důležité.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].