Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Katalánské referendum: policie kontroluje polovinu škol, kde se má hlasovat

Barcelonská vláda zatím stále trvá na tom, že hlasovat se bude. V ulicích operuje několik bezpečnostních sborů

Barcelona: Mosso d'Esquadra uzavřela školy, kde se má hlasovat v referendu • Autor: REUTERS
Barcelona: Mosso d'Esquadra uzavřela školy, kde se má hlasovat v referendu • Autor: REUTERS

Španělsko prožívá skutečně dramatický víkend. Katalánské referendum za nezávislost, které kromě katalánské vlády a zhruba poloviny Katalánců neuznává zbytek Španělska a v podstatě ani nikdo v zahraničí, dotlačilo zemi k vypjaté krizi. Pokud při ní někdo neudrží nervy na uzdě, hrozí výbuchy násilností.

V ulicích katalánských měst operuje několik policejních sborů. Všechny mají oficiálně stejný cíl: zamezit konání referenda o nezávislosti, které španělský ústavní soud označil za nelegální. Policie by měla zabránit hlasování, zabavit všechno, co je k hlasování potřeba, a zajistit nebo alespoň legitimovat osoby, jež se na porušování zákona (jak celou akci vidí španělská vláda) podílejí. Těm pak hrozí velké pokuty, v horším případě tresty odnětí svobody.

Katalánská vláda však zatím stále trvá na tom, že hlasovat se bude, ale její manévrovací prostor je dramaticky omezený. Policie v uplynulých dnech pozatýkala tvrdé jádro organizátorů referenda, na svobodě nicméně zůstali nejvyšší ústavní představitelé. Zároveň zabavila miliony hlasovacích lístků, hlasovací urny, seznamy voličů a další materiály nutné k zajištění plebiscitu. Nemá v rukou určitě všechno, katalánská vláda v pátek představila urny, jež se jí před policií podařilo uchránit – malé plastikové bedny za pět eur vyrobené v Číně. Hlasování by mělo probíhat především ve školách, jejichž ředitelé symbolicky předali v průběhu týdne klíče katalánské vládě – čímž jsou možná z právního hlediska z obliga. Následuje otázka, zda policie voliče do “volebních místností” pustí.

Okolo zablokování volebních místností se odehrává pozoruhodný institucionální balet na hranici zákona a demokracie. Policejní složky mají oficiálně stejný cíl, podléhají však různému velení a mají (neoficiálně) zcela odlišné sympatie k jednotlivým aktérům sporu. Do Katalánska dorazily tisíce příslušníků polovojenských jednotek Guardia Civil, jejichž loajalita je jednoznačně na straně Madridu a jednotného Španělska. Když jejich oddíly minulý týden cestou do Katalánska opouštěly španělská/andaluská města jako Huelva nebo Algeciras, srocoval se okolo nich dav se španělskými vlajkami za sborového zpěvu “Běžte na ně, olé!” To skutečně nevzbuzuje příjemné vzpomínky.

Na opačné straně stojí místní jednotky katalánské policie, v jejich případě je situace složitější; celý minulý týden okolo jejich role panovala značná nejistota. Madrid oznámil, že jejich velení přebírá důstojník Guardia Civil, katalánské ministerstvo vnitra nicméně prohlásilo, že místní jednotky se proti výkonu demokracie – což tady znamená konání referenda – stavět nebudou. Sami velitelé Mossos d’Esquadra, jak se katalánská policie nazývá, zase prohlašovali, že smyslem jejich existence je zachovávat veřejný pořádek, což znamená zabránit střetům i za cenu mírného nedodržení zákona. Přeloženo: nebudeme potlačovat vlastní lidi, i když to po nás Madrid chce.

Rozkaz zabránit referendu pak vydal katalánský soud, takže to vypadá, že Mossos zasahovat musí. V pátek vrchní velitel Mossos vydal instrukce v tom smyslu, že katalánští policisté tedy bránit referendu budou, ale nesmí v žádném případě použít násilných donucovacích prostředků – s výjimkou napadení třetí stranou (to je například hrozba, že by situaci využili teroristé) nebo nutné sebeobrany, a i to pouze ve zcela výjimečných případech. Pokud si nebudou vědět rady, mají zavolat Guardiu Civil.

Stoupenci nezávislosti hodlali zajistit hlasování i tím, že již v pátek obsadí hlasovací místnosti ve školách. Mossos d’Esquadra nemá podle vlastního rozhodnutí nikoho vyhánět násilím, na druhé straně hodlá obsazené místnosti odříznout zvenčí: pouštět kohokoliv ven, ale nikoho dovnitř. Kdo chce hlasovat, bude se tedy muset dostavit v noci a účastnit se blokády.

Taková je tedy situace v sobotním podvečer. Navzdory řečenému je až překvapivě klidná a trochu se zdá, že stoupenci nezávislosti se přecenili. Katalánská vláda slíbila hlasování ve 2315 školách, policie jich 1300 kontroluje a pouhých 163 je obsazených zastánci hlasování. Probíhají demonstrace pro i proti referendu, nejedná se ale o nic velkolepého; k násilí zatím nedochází. Kdyby vypadala podobně i neděle, oddechlo by si Španělsko i Evropa. Krize okolo katalánského sebeurčení tím jistě neskončí, ale vyhrocené napětí posledních dní žádné rozumné řešení neslibuje.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].