Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Kalouskův dárek Babišovi

Jak opozice neumí mluvit přesvědčivě o rozpočtu

Miroslav Kalousek • Autor: Milan Jaroš
Miroslav Kalousek • Autor: Milan Jaroš

Úspěch Andreje Babiše se rozebírá ze všech možných úhlů, ale na jeden se podle mě trochu zapomíná. Za příklad mohou posloužit úterní Události České televize, kde se mluvilo o rozpočtu. Nejdříve moderátor Jakub Železný ve studiu mimo jiné uvede: “Desítky miliard navíc chce kabinet oproti letošku dát na důchody, do školství a také na investice, třeba na výstavbu silnic a dálnic. Miliardy navíc hodlá poslat třeba i do zdravotnictví či sportu.”

Divák je tedy naladěn pozitivně, ekonomice se daří, porostou platy a bude se stavět. Následuje reportáž se zaměstnankyní kulturní instituce, kde jsou platy na hranici přežití. Zvýšení mezd je tak vítáno. Odbory ale říkají, že by chtěly ještě víc peněz.

A nyní se dostáváme k tomu podstatnému. Přicházejí dvě citace z řad opozice. První nabízí Miroslav Kalousek: “Vláda nabrala o 40 tisíc státních zaměstnanců víc, rozdává populistické dárečky typu sleva na jízdném. Vůbec nemyslí na budoucnost.” A druhou pak přidá ekonomický expert ODS Jan Skopeček: “Nemáme jakýkoliv důvod podpořit v dnešní době, kdy ekonomika poměrně slušným tempem roste, schodkový deficit.”

Ačkoli obsahově dávám oběma pravicovým politikům zapravdu, jejich vyjádření i na mě působí nepatřičně a arogantně. Proč? Protože jsou to už zcela vyprázdněné fráze, které slyšíme neustále dokola a dokola a dokola. Pokud se navíc divák nezajímá o státní finance, neřeknou mu výše uvedené citáty zhola nic. Babiš tak vítězí na body, protože chce lidem pomoci, a opozice ne. To je závěr, který si zřejmě většina lidí odnese.

Tuto glosu jsem chtěl psát už na konci uplynulého roku, kdy jsem si říkal, že bych se mohl stát ekonomickým expertem ODS, protože následující, opakující se vyjádření bych zvládl také. Jde o slova Jana Skopečka z ČT:

30.12. Česká republika už kolikátý rok za sebou roste poměrně slušnými ekonomickými čísly a odráží se to v tom, že máme stále schodkový rozpočet - a na příští rok se navrhuje deficit v řádu 50 miliard korun, což si myslím, že opravdu není možné.

30.11. Tento rozpočet, jeho struktura, a zejména výše deficitu, je naprosto neadekvátní k tomu, v jaké ekonomické situaci se nacházíme. Česká republika už kolikátý rok za sebou roste poměrně slušnými ekonomickými čísly.

25.9. To, že navrhuje schodek 50 miliard v době růstu, je naprosto neakceptovatelné.

22.7. Chyběla základní elementární debata nad rozpočtem jako takovým, zda v době ekonomického růstu má vláda navrhovat schodek 50 miliard. Já si myslím, že nemá. Atd.

Ano, politici to mají těžké, do nejdůležitější reportáže dne se dostane vyjádření o dvou větách. Tomu se musí přizpůsobit, což také činí. Je ovšem otázka, jestli to nepřinese větší škodu než užitek. Z jejich vystoupení si lidé většinou odnášejí dojem, méně už obsah. Pokud slyší od redaktora, že se budou zvyšovat důchody, a následně Kalousek říká, že vláda rozdává populistické dárečky, vztáhnou si to i k důchodům, ačkoli to tak nemyslel.

Jako věrný divák České televize bych u tak zásadní reportáže uvítal větší prostor pro politiky, aby mi mohli svůj postoj vysvětlit. A naopak bych jim ho ubral třeba v Událostech komentářích, když vystupují i k tématům, kde je jejich názor mnohem méně podstatný než sdělení expertů.

Je třeba ještě doplnit, že v Událostech pak k tématu proběhl krátký rozhovor s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem, který opět potvrdil mimořádný řečnický dar, když chladně a argumentačně přesně rozebral úskalí rozpočtu Andreje Babiše.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].