Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Johnson slaví úspěch. Britský parlament má poslední šanci

Nová dohoda mezi Spojeným královstvím a Bruselem o podmínkách odchodu z EU je na světě

Boris Johnson a Jean-Claude Juncker • Autor: REUTERS
Boris Johnson a Jean-Claude Juncker • Autor: REUTERS

Pozn.: Původní titulek článku zněl Johnson slaví úspěch, Evropa nad rozhádanými odpůrci brexitu zlomila hůl. Podle dalších večerních zpráv se však někteří evropští politici proti slovům předsedy Evropské komise Jean-Clauda Junckera ohradili a řekli, že odklad je ještě možný.

Čtvrtek je dnem velkého vítězství Borise Johnsona. Možná dočasného, neboť mnohé může být jinak už v sobotu, až zasedne britský parlament. Nicméně v tuto chvíli má „Boris“ mnoho důvodů k úsměvům a poplácávání s evropskými státníky, což podle zpráv z Bruselu také skutečně činí. Nová dohoda mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií o podmínkách brexitu je na světě.

Ustoupily obě strany. Evropané nedostáli svému tvrzení, že dřívější dohodu uzavřenou s předchozí premiérkou Theresou May již nelze otevřít a že o tzv. „irské pojistce“ již nelze smlouvat. V nové dohodě už verbálně žádná irská pojistka není - a to co v ní, je rozhodně není na dobu neurčitou. O uspořádání bude moci za čtyři roky znovu rozhodnout severoirský parlament.

Ve skutečnosti je ale věc složitější, neboť ustupoval i britský premiér. Úplně první návrh EU předložený Therese May zněl, že Severní Irsko musí zůstat v celní unii s EU, dokud nebudou dohodnuty další vztahy mezi Londýnem a Bruselem. May to odmítla s tím, že na takové roztržení Spojeného království by „žádný britský premiér nepřistoupil“ - a Johnson to ještě v roli řadového poslance opakoval. May proto navrhla, aby v celní unii zůstalo celé Spojené království, což stoupenci ostřejšího brexitu v parlamentu smetli. Teď se Johnson vrátil k původní variantě „pojistky“ - celní kontroly se nakonec přece jenom budou provádět na pomezí (kdepak hranice :-)) mezi Severním Irskem a Velkou Británií.

Formálně Bude Severní Irsko i nadále součástí celního prostoru Spojeného království, ale v praxi na jeho území platí stejná pravidla jako v Irské republice a zbytku EU, protože zůstává jako by „zapomenuto“ před celní hranicí. Politici si s interpretací mohou hrát donekonečna, jak chtějí. Ti severoirští z unionistické DUP, kteří se obávají oslabení vazeb mezi Belfastem a Londýnem, berou řešení úkorně a prohlašují, že novou dohodu v sobotu nepodpoří. Theresa May se musí trochu tlouct do hlavy.

Z dohody je hodně cítit, že nejen Boris Johnson a jeho kolektiv tvrdých brexitářů, ale také sama Evropská unie už chtějí mít celou věc z krku - a že se chtějí vyhnout tvrdému brexitu bez dohody. Evropští lídři pravděpodobně nad věčně rozhádanými odpůrci brexitu za kanálem La Manche zlomili hůl. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker Johnsonovi v jeho „boji“ ještě pomohl prohlášením, že „další odklad vylučuje“. To lze interpretovat tak, že kdokoliv se bude v sobotu v parlamentu proti smlouvě, riskuje odchod bez dohody, protože Brusel už dál na nic čekat nehodlá.

Pro stoupence setrvání je to studená sprcha. Nešťastní mohou být i ti, kteří doufali ve velmi těsné vztahy mezi EU a „osvobozenou“ Británií. Ke zvratu může vést pouze úplné smetení smlouvy ze stolu a vyhlášení předčasných voleb (v nichž ovšem Borisovy šance vzrostly), nebo opatření dohody dodatkem podmiňujícím její schválení dalším referendem. Nad oběma variantami se však bude vznášet právě hrozba Bruselu, že Evropě došla trpělivost a další odklad nepodpoří, i když o něj britský premiér pod tlakem parlamentu nakrásně požádá.

Pro ty, kteří si představovali jakési norské uspořádání, tedy de iure nezávislost, de facto členství, je nová dohoda také probuzením ze snu. V politické deklaraci o budoucím uspořádání vztahů se o už co nejtěsnějších vazbách mezi Londýnem a Bruselem nemluví, předjímána je podle všeho nějaká dohoda o volném obchodě, jež bude mnohem odtažitější. Otázky, jak bude například fungovat britský automobilový průmysl závislý na plynulých dodávkách dílů z kontinentu, zatím visí ve vzduchu.

Nejistot je víc. Severní Irsko se ocitá v „divném“ postavení - a jak se to projeví na tamější atmosféře i politice, se dá těžko odhadnout. Skotové mají o důvod víc žádat druhé referendum o odtržení z Londýna a poslední průzkumy naznačují, že nálada se posunuje směrem k samostatnosti. To se ale všechno teprve ukáže. Boris Johnson, jehož první týdny v premiérské funkci vypadaly žalostně, slaví komplikovanou dohodou na poslední chvíli nepochybný úspěch. I kdyby parlament výsledek vyjednávání odmítl, pozice konzervativců před mimořádnými volbami je nadějná. Spojené království Velké Británie a Severního Irska je jednou nohou z Evropské unie.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].