Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Jedinou šancí Marine Le Pen je, že lidé nepůjdou volit

S Martinem Michelotem o druhém kole prezidentských voleb

Příznivci Marine Le Pen slaví po prvním kole voleb, 2017 • Autor: REUTERS
Příznivci Marine Le Pen slaví po prvním kole voleb, 2017 • Autor: REUTERS

V nedělní volbě se rozhodne, zda bude mít Francie prezidenta, nebo prezidentku. Letošní volby přinesly několik prvenství. Poprvé se v dějinách francouzské páté republiky se nedostal do druhého kola prezidentských voleb člen jedné z tradičních velkých stran: utkají se kandidátka za Národní frontu Marine Le Pen a kandidát za mladé hnutí En Marché!, bývalý ministr financí Emmanuel Macron. Poprvé také nastala situace, kdy šanci dostat se do druhého kola měli hned čtyři kandidáti. Země řeší ekonomické a sociální problémy, nemalým tématem je terorismus, se kterým v kampani pracovala zejména Marine Le Pen. Je jasné, že Francie požaduje změnu.

Dává ji voličům Emmanuel Macron, který má podle průzkumů a odhadů politologů největší šanci usadit se na prezidentské křeslo? Pokud vyhraje, ve svých prvních stech dnech si jako prioritu číslo jedna určil očištění francouzské politiky od skandálů a korupce. Marine Le Pen se výrazně nevyjadřuje k tomu, co by jako prezidentka řešila – naopak lehce odstupuje od původních ostrých záměrů, mimo jiné referenda o vystoupení z eurozóny. Přesto prohrává. Bodem zlomu zřejmě byla středeční televizní debata, na které podle většiny komentátorů pohořela. „Chtěla jen co nejvíc poškodit svého protikandidáta. Její taktika byla vedena jedinou věcí: její šancí k vítězství je prostě to, že lidé nepůjdou volit,“ říká Martin Michelot z institutu Europeum v Praze.

Macron říká, že chce kultivovat politickou scénu ve Francii – co to přesně znamená?

V podstatě to znamená, že žádná osoba, která měla nebo má problémy s justicí, nebude smět kandidovat do parlamentu nebo v něm nebude moci zůstat, pokud už tam je.  Zároveň cílí na problematiku zaměstnávání rodinných příslušníků v Národním shromáždění.

Došel k tomu na základě Fillonových skandálů?

Ano, nenapadá mě jiná událost. Do doby Fillonových skandálů to vůbec nebylo velkým tématem. To, že Marine Le Pen zneužila finanční systém evropského parlamentu, a to, že téhle události veřejnost prakticky nevěnovala pozornost, ukazuje, že ve společnosti panuje určitý cynismus. Kultivaci politické scény nicméně měli v programu všichni kandidáti - zjevně tedy v reakci na Fillonovy skandály.

A je to skutečně prioritou voličů?

Macron se snaží pozvednout politickou kulturu a obnovit důvěru lidí v politiky a v politické strany. Určitě je to podstatné, ale není to prioritní. Lidé se zajímají především o problémy domácí politiky. Macronův slib, že zkultivuje a očistí politickou scénu Francie, nebude něčím, co výrazně zasáhne do volebních preferencí.

Jak toho Macron chce dosáhnout? Kdo rozhodne, jací lidé budou smět být v Národním shromáždění?

Macron chce vytvořit nezávislou etickou komisi složenou pravděpodobně z premiéra a několika senátorů, která tohle bude mít na starosti. Kandidáti budou muset uveřejnit majetková přiznání, ukázat, že si vydělávají peníze legálně.

Po středeční debatě je strategií Marine Le Pen je útočit na protivníka, aniž reálně navrhuje konstruktivní řešení problému. Ani macron se v kampani před druhým kolem příliš neukázal, ale výkon Marine Le Pen celkově se podle pozorovatelů zdá velmi slabý.

Její strategie v debatě byla téměř sebevražedná. Chtěla způsobit co největší poškození. Její chování bylo vedeno jedinou věcí: šancí k vítězství je pro ni jedině to, že lidé nepůjdou volit. Že budou totálně znechucení a že nebudou chtít volit ani jednoho z nich. Snažila se tedy Macrona co nejvíce ponížit, udělat z něj někoho, kdo není schopen být prezidentem; chtěla, aby ztratil nervy. To byla její poslední šance, ale on byl připraven a neklesl na její úroveň. Ona naopak ukázala, že má velmi malé znalosti o ekonomických problémech - a vzhledem k tomu, že volby se točí především kolem těchto témat, nastal problém.

Le Pen se také pomalu podtahuje od svých slibů o referendu o vystoupení z EU. Uvědomuje si, že by to bylo mnohem komplikovanější, než to lidem vysvětlovala, a že by to země mohla těžce odnést?

Ano, hodně otočila. Nicméně před druhým kolem prezidentských voleb tradičně nejsou kandidáti tak vyhranění a směřují spíše do centra politického spektra. Le Pen se navíc snaží zaujmout voliče Fillona -  a ti jsou konzervativní, mohou se bát opuštění eurozóny. Marine Le Pen rovněž řekla, že pokud by vyhrála, chtěla by na postu premiéra Nicolase Dupont-Aignana - kandidáta za stranu Debout la République, který v prvním kole získal necelých pět procent hlasů. To je také pravicový konzervativní politik. Le Pen se tak snaží opustit téma vystoupení z eurozóny, protože chce rekonstruovat svou Národní frontu a spolupracovat s ostatními konzervativními stranami.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].