Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Interpol zatykač na Saliha Muslima nevydal

Okolnosti jeho zdejšího zadržení budí pochybnosti

Městský soud v Praze: Propuštění Sáliha Muslima • Autor: Milan Jaroš
Městský soud v Praze: Propuštění Sáliha Muslima • Autor: Milan Jaroš

Soud v úterý propustil syrského politika kurdského původu Saliha Muslima, kterého o víkendu zatkla česká policie. Turecko ho podezírá z terorismu. Doteď se volně přitom pohyboval po řadě evropských zemích, kde přednášel, a nikde zatčen nebyl.

Okolnosti jeho zdejšího zadržení proto budí pochybnosti. Původně se spekulovalo, že byl zatčen na základě mezinárodního zatykače Interpolu.  Jeho zástupci to však na dotaz Respektu vyloučili. "Na Saleha Muslima nebyl vydán zatykač,” potvrdilo tiskové oddělení Interpolu s tím, že se žádostí o informace ohledně zatčení je třeba se obrátit na české úřady.

Salih Muslim není dohledatelný ani mezi hledanými osobami na webových stránkách instituce. Žádost o zatčení politika musela tedy vzejít přímo z turecké strany a musela být směřována někomu na české straně. Není však jasné, proč jí bylo vyhověno. Existuje totiž podezření, že Muslim - který je jedním z vůdců syrských Kurdů - může být Turky politicky perzekuován. Navíc má podle dostupných informací syrské občanství.

„Možná si od toho ten někdo slibuje nějakou výměnu. A pak se ptejme, čí to bylo rozhodnutí a zda bylo správné. Zatím o tom můžeme jen spekulovat,“ komentoval zatčení v rozhovoru pro Aktuálně bývalý šéf české zahraniční rozvědky Karel Randák.  Dalším možným vysvětlením je, že jde „jen“ o neprofesionální postup policie i státních zástupců na české straně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].