Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Huawei je pro Česko stále bezpečnostním problémem

Kybernetický svět nás ohrožuje, ale už to bereme vážně

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Prezident Donald Trump oznámil, že americké firmy mohou nadále dodávat čínským společnostem, tedy především Huawei, technologie potřebné k výrobě chytrých telefonů a některých dalších produktů. Tuzemští zastánci technologické spolupráce s Čínou okamžitě začali hovořit a psát, že jeho rozhodnutí usvědčuje český přístup – a varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před rizikem, které může přinést spolupráce s Huawei a další čínskou společností ZTE – ze lži a manipulace. Jenže v Česku Trumpovo rozhodnutí moc nemění; a vlastně ani v USA.

Huawei a ZTE zůstávají pro washingtonskou exekutivu stále nebezpečím. Pro americké firmy a instituce stále platí zákaz nákupu technologií od obou firem do většiny tamních zařízení, a nadále nesmí používat jejich součástky při výrobě mobilů. V Česku nebylo zrušeno varování NÚKIB před oběma firmami, a navíc čerstvé výsledky bezpečnostního auditu, který muselo během šesti minulých měsíců podle not NÚKIB vypracovat na sto dvacet klíčových tuzemských institucí (ministerstva, státní úřady a strategické podniky), ukazují, že Huawei a ZTE přinášejí problém.

Většina informací z bezpečnostní prověrky je tajná, nicméně zveřejněné kusé výsledky dokládají, s jakou ledabylostí přistupovaly ještě loni strategické české instituce a firmy k ochraně svých elektronických sítí, počítačů a mobilů. Firmy dělaly pravidelně kontrolu svých kybernetických zařízení i před varováním NÚKIB. Podle jejich výsledků do loňského listopadu bylo šedesát procent sítí v pořádku, spadaly do oficiální kategorie nízké bezpečnostní riziko. Tedy není vyloučeno, že se někdo může do sítí nabourat, ale pravděpodobnost je mizivá. A necelých čtyřicet procent zařízení pak nikdo dokonce z bezpečnostního hlediska nekontroloval! Jen dvě procenta zařízení byla podle názoru jejich provozovatelů ohrožena.

Varování NÚKIB před Huawei a ZTE čísly úplně zamíchala. Samozřejmě to neznamenalo, že všechna zařízení, v nichž je nějaký produkt této firmy, jsou nebezpečná. Varování se týkalo uzlových serverů, vnitřních sítí, ochrany mailů a sociálních sítí. Čerstvě zveřejněné výsledky kontroly – které se prováděly podle instrukcí NÚKIB a braly v potaz existenci zařízení Huawei a ZTE v sítích jako samostatné riziko - ukázaly, že šedesát procent kybernetického světa českých ministerstev a důležitých firem bylo vysoce, nebo dokonce kriticky nechráněno i před jednoduchými hackerskými útoky. Jinými slovy, že český kybernetický svět je plný technologií Huawei a ZTE.

Kybernetičtí experti byli nuceni okamžitě zasáhnout. Řada rizikové komunikace se začala šifrovat, do zařízení byly instalovány antivirové a další ochranné programy, některá zařízení bylo podle informací Respektu nutné vyměnit. Firmy a úřady dostaly několik týdnů, aby zabezpečily sítě a poučily své zaměstnance – že je třeba riziko nahrávat údaje z uzavřené chráněné sítě na nechráněné a neprověřené USB. Ukázalo se, že velmi často to stačí. Po zásazích zůstala v nejohroženějších kategoriích pouze tři procenta zařízení; u většiny to znamená, že je bude nutné vyměnit. NÚKIB svou zprávu nechce komentovat, nevíme tedy, jestli bude nutné měnit právě některé technologie Huawei nebo ZTE.

Co to všechno znamená? Čínská technologie nás dnes přímo zásadně neohrožují. Přichází ale svět sítí 5 G, mnohem komplikovanější, mnohem rychlejší a velmi složitě chránitelný. Řada běžných činností se už přesunula do světa, který bude na těchto sítích závislý. České úřady a firmy zjistily, že problémem nejsou značky nebo technologie Huawei nebo ZTE samotné, to ostatně říká NÚKIB od začátku – ale možnost zneužití dat nebo zásahů do sítě, na nichž má zájem čínská vláda. Tedy Huawei a ZTE jsou jen nástroje; dá se před nimi bránit a je tomu nutné věnovat zásadní pozornost. Jak to dělat, to dnes řeší všechny demokratické země. I Donald Trump.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].