Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hnutí ANO dobylo kraje, Sobotka už nemá moc času

Dobrá zpráva: voliči hetmanu Haškovi řekli, že lež se v politice nevyplácí

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Hlavní zprávou právě skončených voleb je bezpochyby to, že hnutí ANO již potřetí za sebou potvrdilo svůj nástup k moci. Po těsném druhém místě v parlamentních volbách a úspěchu v evropských volbách teď dobylo kraje. ANO vyhrálo zřejmě v devíti ze třinácti, a výsledek se tak podobá oranžovému tsunami ČSSD před čtyřmi lety.

ČSSD měla oproti ANO nepochybně komplikovanější situaci: kraje ovládá osm let v kuse a je logické, že voliči se prostě můžou cítit její vládou unaveni. Tím se ale Bohuslav Sobotka a jeho strana nemůžou utěšovat, pokud nechtějí s ANO příští rok prohrát velké parlamentní volby. Moc času na záchranu jim každopádně nezbývá a budou to mít hodně těžké.

Soupeř, který stojí proti nim, nebývale kumuluje moc a prostředky - a jeho strategie ´„všichni kradou, jen já ne“ mu evidentně pořád vychází. Není samozřejmě jisté, že strana Andreje Babiše získá nyní devět hejtmanů, v některých krajích nepochybně mohou vzniknout koalice „všichni proti ANO“ – ale výhra mu dává psychologickou převahu do budoucna.

Jinak volby nesou zprávy dobré i temnější. Do kategorie pozitiv patří to, že voliči řekli, že lež se v politice nevyplácí. Jihomoravský hejtman Michal Hašek neobhájil prvenství a prohrál s ANO. Jistě k tomu přispěla drsná kampaň proti němu placená podnikatelem blízkým ANO Radimem Jančurou, ale hodně si za to může Hašek sám. Lhal v lánské schůzce a mlžil kolem své mluvčí, která - jak se ukázalo - nikdy neexistovala. Haškův kraj chtěl zakrýt, že bůhvíproč platí peníze za propagaci svého hejtmana jedné zprofanované lobbistce.

Dobré je, že propadli i politici, kteří mířili na ty nejnižší pudy společnosti jako třeba Martin Konvička. Doteď křičeli, že představují národ, jenže podle výsledků to vypadá, že je skoro nevolila ani jejich rodina; obdobně propadli Zemanovi poradci na Zlínsku. Úplně radovat se ale nemůžeme, protože zároveň prošli sofistikovanější a méně přisprostlejší populisté. Za povšimnutí stojí hlavně proniknutí Tomia Okamury do několika krajů a drtivý úspěch lidovce Jiřího Čunka na Zlínsku (ano, to je muž, který chtěl svého času řešit problémy Romů sestěhováním je do kontejnerů a jehož aféra málem srazila vládu).

Smutnou zprávou také je, že i tentokrát byla poměrně nízká volební účast. A to nesvítilo sluníčko, takže výmluvy na víkend na chalupě neobstojí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].