Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Francie čeká na konečné výsledky. Rusko už ví, kdo postupuje

První odhady hovoří o postupu pro Emmanuela Macrona a Marine Le Pen

Emmanuel Macron v den voleb • Autor: AA/Reuters
Emmanuel Macron v den voleb • Autor: AA/Reuters

Francouzští voliči v neděli vybírali novou hlavu státu. Volební místnosti se uzavřely mezi 18. a 20. hodinou, po osmé večer začaly nabíhat výsledky. Účast u uren je vyšší, než předpokládaly agentury na výzkum veřejného mínění. Okolo 17. hodiny odpoledne dosahovala 70 % a zřejmě se vyšplhat až k 80 %, protože lidé ve velkých městech mohli volit právě až do osmé večer.

Pokud by se účast dostala na zmíněných 80 procent, byla by obdobná jako u předchozích prezidentských voleb ve Francii. Tuto neděli se konalo první kolo; druhé, kam postoupí dva kandidáti s nejlepším výsledkem, je na pořadu 7. května. První odhady prý hovoří pro Emmanuela Macrona a Marine Le Pen.

Vzhledem k tomu, že hned dva ze čtyř hlavních uchazečů prosazují vystoupení Francie z Evropské unie a NATO - právě Marine Le Pen a Jean-Luc Mélenchon -, rozhodnou volby stejnou měrou o Francii jako o zbytku západního světa. Velký zájem proto hlásí zejména volební stanice pro Francouze žijící v zahraničí. Zde několik střípků a postřehů ze sociálních sítí:

Poslední předvolební průzkumy před nedělním ránem většinou favorizovaly Macrona, rozdíl mezi čelní čtyřkou byl ale velmi těsný.

A zatímco celý svět čeká na první výsledky až po dnešní 20. hodině, ruské ministerstvo obrany už má dávno jasno.

Trocha humoru. Originální výzvu, aby si nezvolili odchod ze západního společenství, poslal Francouzům britský komik John Oliver. Počkejte si na závěr, stojí za to.

Nával v Montrealu v Kanadě, kde žije 57 tisíc Francouzů:

Volilo se také na francouzské ambasádě v Praze:

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].