Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Čeští experti na analýzu Ruska se stali terčem kybernetického útoku

Podle informací Respektu je již potvrzené napadení e-mailových schránek think-tanku Evropské hodnoty

Ilustrační foto • Autor: Shutterstock
Ilustrační foto • Autor: Shutterstock

Cílem kybernetického útoku na několik desítek evropských expertů, kteří se zabývají Ruskem a jeho hrozbami, se stali i Češi. Podle informací Respektu je již potvrzené napadení šifrovaných e-mailových schránek poskytujících společností ProtonMail, které využívali zástupci think-thanku Evropské hodnoty. Ten se v Česku dlouhodobě soustředí na analýzu Ruska, upozorňuje na jeho špionážní operace a hybridní hrozby.

ProtonMail je zvlášť zabezpečený email, přes nějž si lidé většinou z bezpečnostní komunity vyměňují citlivé informace. Právě schránky ProtonMailu byly ale letos v létě napadeny a to v několika zemích. Útok proti Česku probíhal v druhé polovině července. „Máme ověřeno, že jsme byli terčem,“ říká ředitel think-thanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

Kybernetický útok nebyl nakonec úspěšný, přesto ho ProtonMail označil za „nejsofistikovanější, se kterým se kdy setkal“. Podle investigativní skupiny Bellingcat, která byla rovněž napadena, stojí za akcí velmi pravděpodobně ruská vojenská rozvědka GRU. Ta v Evropě opakovaně provádí podobné operace. Ke stejnému závěru jako Bellingcat došel i britský investigativní novinář Luke Harding, ten uvedl, že „všechny důkazy ukazují na GRU“. Společnost ProtonMail potvrdila, že její vlastní vyšetřování ukazuje na pravděpodobnost ruského původce.

Napadeno bylo několik novinářů britského deníku The Guardian, jeden novinář BBC, několik dalších investigativních novinářů a další specialisté, kteří se zaměřují na zahraniční politiku Kremlu a ruské tajné operace v zahraničí. V Česku nebyl napaden jen think-tank Evropské hodnoty, ale také expert na Rusko Jakub Kalenský. A prověřují se i další podezření.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].