Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Česko se bude podílet na modernizaci ukrajinské energetiky

Hlavním motorem projektu na české straně je vicepremiér Bělobrádek

Autor: Jiří Zerzoň
Autor: Jiří Zerzoň

Plán, jak pomoci Ukrajině s větší energetickou nezávislostí, do nějž by mělo být zapojeno i Česko, dostává konkrétnější obrysy. Nedávno v Praze přijal ukrajinského ministra energetiky Ihora Nasalyka vicepremiér Pavel Bělobrádek a po setkání prohlásil, že zdejší firmy by se mohly podílet na konkrétních projektech. Ukrajinská energetická síť je zastaralá a pracuje s východními standardy, jedním z cílů je proto její modernizace a propojení se západoevropskými sítěmi.

Česko mělo s podobným přechodem energetiky po roce 1989 zkušenosti, mělo by tedy dodat kromě dalšího i know how, jak vše provést a vyvarovat se různých chyb. Lidové noviny v minulosti uvedly, že Češi by se na Ukrajině měli zapojit i do stavby elektráren. O věci by se mělo dál jednat v rámci blížícího se setkání zemí tzv. východního partnerství. Evropská unie má pro země partnerství připraveno poměrně velkou sumu peněz. „Budeme navrhovat, aby na věci spojené s Ukrajinou byly vyčleněny dvě miliardy euro,“ řekl Respektu Bělobrádek. „Na téhle částce bychom měli začít.“

Právě Bělobrádek je hlavním motorem projektu na české straně. Vicepremiér delší dobu zastává kritický pohled na Rusko a v energetické modernizaci Ukrajiny vidí možnost, jak zemi víc přiblížit Evropě. A zároveň najít nové trhy českým firmám, které v důsledku protiruských sankcí přišly o zakázky. Tím by mohl klesnout tlak na vládu, aby sankce rušila.

Bělobrádek je jedním ze zdejších politiků, který se snaží udržovat bližší kontakty s ukrajinskými politiky a zároveň s novou administrativou v USA. Právě ta má obnovu energetické sítě na Ukrajině jako jednu ze svých priorit v této oblasti.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].