Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Čadek: Blbý a blbější dostali na zadek

Policie v kauze České pošty zahájila zkrácené přípravné řízení za úplatkářství

Oběť, nebo zločinec? (Čadek) • Autor: Libor Fojtík/HN
Oběť, nebo zločinec? (Čadek) • Autor: Libor Fojtík/HN

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu zahájil zkrácené přípravné řízení proti dvěma lidem v kauze České pošty, a to kvůli podezření z nepřímého úplatkářství. Jedním z nich je podnikatel Lukáš Čadek, druhý je pravděpodobně sociální demokrat Kamil Choc. O zahájení řízení informoval na webu pražského vrchního státního zastupitelství žalobce Zdeněk Matula.

Kauza kolem Čadka a České pošty vypukla v polovině srpna, kdy vyšlo najevo, že Choc chtěl údajně po Čadkovi třímilionový úplatek za urovnání jeho obchodního sporu s poštou. Čadek totiž nespěšně vymáhá dvacet milionů korun, což je škoda, kterou mu měla pošta údajně způsobit zmařenými obchody. Peníze z úplatku prý měly jít do pokladny ČSSD a přímo i stranickému ministru vnitra Milanu Chovancovi.

Čadek si o tom, že jeho spor vyřeší mimo jiné úplatek, psal s Chocem v červnu maily, a pak si i nahrál jejich vzájemný rozhovor na dané téma. S nahrávkou následně šel na pražské Vrchní státní zastupitelství, podání trestního oznámení na korupci si však rozmyslel, protože prý nevěřil policii. Chovanec i sociální demokraté jakékoliv spojení s úplatkem odmítají a na konci června tak podal trestní oznámení právě ministr i pošta.

Zkrácené přípravné řízení, o němž žalobce informoval, znamená, že muži nebyli přímo obviněni. V krátké době by tak mohli s žalobcem uzavřít dohodu, že když uznají svoji vinu, může s nimi žalobce sjednat nižší trest nebo od něj zcela upustit - a s tím pak jít k soudu. Pokud k tomu nedojde, může je policie poslat před soud rovnou. Za nepřímé úplatkářství hrozí až dva roky vězení.

Policie už dříve prověřovala další případy kolem pošty, především manipulace některých státních zakázek. Čadek se přitom s některými lidmi či firmami v hledáčku policie při snaze řešit svůj problém s poštou také spojil - a zřejmě se tak připletl do dalších kauz. Kvůli celé věci nakonec minulý týden nakonec zasedalo na žádost Chovance předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

Čekal jste, že sám budete mít kvůli úplatku problémy?

Čekal jsem to. Slibuji celému národu a všem, že už nikdy nebudu na nic upozorňovat, nebudu narušovat bezpečnost státu. Myslím, že já i pan Choc jsme obětí nějakých vyšších sporů kolem pošty. Blbý a blbější prostě dostali na zadek.

Přeci jenom se ale na vaší vlastní nahrávce s panem Chocem o úplatku bavíte - a Vy ho nijak nerozporujete. Zvažujete možnost, že byste uzavřeli s žalobcem u soudu dohodu o vině, a ten by pak třeba upustil od potrestání?

To vůbec, na žádnou dohodu nepůjdu. Nevím, proč bych měl někomu přiznávat vinu, když se necítím být vinný. V celé kauze jsou horší věci. My jsme policii a státnímu zastupitelství vlezli do nějakých větších případů kolem pošty, které řeší. Pochopil jsem, že to tam u nich řeší asi 20 lidí. Tak tuhle naši věc asi chtěli mít rychle hotovou; úplně se jim to do jejich širších případů nehodilo.

Nebyla to chyba, že jste se o úplatku s panem Chocem bavil?

Ne, vůbec.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].