Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Bookmaker o volbách: Zeman je jako Kanada v hokeji

Co se dá o politice vyčíst z kurzů sázkových kanceláří

Z návštěvy prezidenta Miloše Zemana v krajích • Autor: Milan Jaroš
Z návštěvy prezidenta Miloše Zemana v krajích • Autor: Milan Jaroš

Pavol Boško má slovenský pas a díky němu i nadhled, který se v práci hodí. V sázkové kanceláři Tipsport vypisuje kurzy na politiku, tedy v Česku momentálně hlavně na prezidentské volby. A jako pozorovatel zvenčí je vidí vcelku jasně: Miloš Zeman sice nemá úplně jasně vyhráno, ale pořád je hlavním favoritem, byť si to mnozí v Česku odmítají připustit. Podobně jako když se hraje hokej proti Kanadě.

Tipsport zatím vybral na sázkách na prezidenty 20 milionů a do voleb čeká 50 milionů. Tedy dost na to, aby si lidé jako Boško udělali jasno v tom, kdo má ve volbách jakou šanci. Jako hlavní zdroj informací berou veřejně dostupné průzkumy preferencí, ale kromě nich mají ještě jedny noty, který nikdo jiný nevidí – a sice jak a na koho Češi sázejí. I to může napovědět, jak chtějí volit.

Podle vás tedy Miloš Zeman vyhraje?

Momentálně to tak vypadá.

Má u vás lepší kurz než ostatní, ale v druhém kole se můžou hlasy proti němu spojit. I tak vyhraje?

Já to u něj vidím zhruba fifty fifty. Každopádně nikdo jiný teď nemá tak dobré karty jako on.

KurzKolik už je vsazenoMiloš Zeman1,98,7 mil.Jiří Drahoš2,72,6 mil.Mirek Topolánek4,5540 tis.Michal Horáček141 mil.

Kurz určuje, kolikanásobek vkladu sázkař dostane zpátky, pokud jeho kandidát uspěje. Zdroj: Tipsport

Máte na něj kurz 1,9 – jak tohle číslo určujete?

Když vsadíte 1000 korun, dostanete zpátky 1900. Tedy skoro dvojnásobek, jako v ruletě na černou nebo červenou. Vycházíme z toho, s jakou pravděpodobností ta událost podle nás nastane. Když si napíšete kurz jako zlomek (1:1,9), tak vám tahle pravděpodobnost vyjde. Kurz 1,9 znamená, že Zeman na 53 procent vyhraje.

A jaká je pravděpodobnost, že nevyhraje? 47 procent?

Spíš víc. Nejde to jen mechanicky sčítat do stovky, protože musíme myslet i na sebe a nechat si nějakou marži. Zatím jsme vypsali kurzy jen na vítězství, ne na to, že ten nebo onen prohraje. Ale uděláme to, jen čekáme na definitivní potvrzení všech kandidátů.

Pavol Boško  • Autor: Milan Jaroš
Pavol Boško • Autor: Milan Jaroš

Kolik byste tedy dal kurz na Zemanovu prohru?

Teď asi stejný jako na výhru. Proto říkám, že je to fifty fifty.

To se ale ještě může hodně změnit, je to tak?

Jistě. První kurzy jsme vypsali už loni v září. Shodou okolností jsme teď u Zemana tam, kde jsme loni začali. Ale mezitím byly výkyvy oběma směry.

Kvůli čemu?

U Zemana je hlavní handicap zdraví. Na to lidé reagují hodně, to vidíme na tom, jak sázejí. Když se v létě objevily jeho fotky na vozítku, zvedli jsme kurz až na 3,5. Druhý extrém byl po parlamentních volbách, kdy jsme kurz snížili až na 1,35.

Proč?

Protože lze předpokládat, že Zeman má podporu u voličů ANO, SPD, KSČM i části ČSSD. A tento blok dopadl u voleb hodně dobře.

Sází se spíš na Zemana, nebo proti němu?

Zatím spíš na něj, ale to se změní. Přímou sázku proti Zemanovi jsme v nabídce měli asi jen tři týdny, kdežto sázku na Zemana více než rok. Když bylo v nabídce obojí, zájem o sázky proti byl velmi velký. To je právě ta podobnost s hokejem. Hlava vám říká, že Kanada je favorit, ale stejně Češi sází na Čechy, protože do toho promítají svůj názor.

Tomu ale přece kurz přizpůsobíte…

Ano, když se na jedné straně hodně sází, tak s kurzem musíme hnout, a trochu se tím pojistit. Proto kurzy ne vždy odpovídají pravděpodobnosti. Na Česko proti Kanadě se sází hodně, i když kurz není tak atraktivní, naopak na Kanadu proti Česku se sází málo, i když kurz vylepšíme.

Takže kurzy nemusí vždycky odpovídat tomu, co si opravdu myslíte?

Ano, někdy musíme kurzy takto upravit. Pro případ, kdyby outsider, na kterého se hodně sází, náhodou vyhrál. A samozřejmě také někdy musíme vzít v úvahu to, co si sázkaři myslí.

Takže kurz na výhru i prohru Zemana byste nastavil stejně, i když sám věříte tomu, že Zeman spíš vyhraje?

Tak nějak. I když v tomto případě vyvažování nehraje zas takovou roli. Víc to bylo vidět třeba u parlamentních voleb, kde opravdu hodně lidí sázelo na SPD –i přesto, že jsme kurz dávali s narůstajícími sázkami níž a níž. Až na úroveň, kde se nám vzhledem k objektivním šancím SPD jevil jako vyloženě neatraktivní. Výsledek nám pak dal za pravdu. Sice byl dobrý, ale ne tak, jak některé průzkumy ukazovaly, a už vůbec ne tak, jak tipovali sázkaři. Na vítězství SPD jsme vybrali skoro milion korun. Zní to divoce, ale opravdu je to tak.

Jak si stojí další kandidáti na prezidenta?

Dvojka je Jiří Drahoš, trojka Mirek Topolánek. Čtvrtý je Michal Horáček, ale ten už je asi mimo.

Kvůli nástupu Topolánka?

Ano. Na Topolánka jsme za tu krátkou dobu vybrali skoro půl milionu, na Horáčka za víc než rok milion. To je věc, kterou musíte brát v úvahu.

Kdo má větší šanci porazit Zemana v druhém kole? Komu byste dal lepší kurz – Drahošovi, nebo Topolánkovi?

Spíš Drahošovi. Hodně se na něj sázelo v létě, kdy to se zdravím Zemana nevypadalo dobře. Proti Topolánkovi má výhodu jako ten, kdo lidi spíš spojuje. Handicapem Drahoše ale je, že ho pořád hodně lidí nezná a že se vyhýbá konfrontačním tématům. Pokud jsou v Česku z jakéhokoli důvodu hlavním tématem uprchlíci a Drahoše některá média vykreslují jako vítače, může to být problém. Mínus může být i to, že ho veřejnost nebere jako politika.

To je pro Topolánka výhoda?

Ano, ale Topolánek má zase svoji rozporuplnou historii. Je to takový protipól Drahoše, který neoslní, ale ani neurazí. Uvidíme, jak si povedou v televizních debatách, kde budou kontroverzní témata dominovat – a Topolánek je typ člověka, který se v takových situacích vyžívá. Všechno se ještě může změnit, zbývá hodně času.

Co budete nejvíc sledovat?

Zemanovo zdraví a ony televizní debaty… Posledně se třeba až v debatě jasně ukázalo, že Jan Fischer vypadne. Důležité bude také vyjednávání o vládě. Pokud Babiš vládu postaví a Zemana nějak podpoří, může to hrát velkou roli.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].