Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Bolševici už zase tvrdí, že zajišťovali bezpečnost

Obhajování mlátičky Ondráčka není ničím menším než pokusem KSČM přepsat dějiny podle jejich gusta

Václavské nám., leden 1989 • Autor: Lubomír Kotek
Václavské nám., leden 1989 • Autor: Lubomír Kotek

Česká polistopadová politika trpí chybami a občasným zmatkem, kam chce vlastně směřovat. Má ale jeden klíčový, zdánlivě nezpochybnitelný pilíř. Tím je narativ, co se stalo v roce 1989. Není nijak komplikovaný, ale podle bezpočtu svědectví a historického bádání pravdivý.  A sice, že lidé po dvaceti letech strachu a lhostejnosti pokojně vystoupili proti nelegitimnímu režimu, který se chvíli pokusil pomocí esenbáckých obušků vzdorovat, ale pak se pod tíhou nenásilných protestů zhroutil.

Tento narativ sdílela levice i pravice – a pokud s ním někdo nesouhlasil, mlčel, případně neměl možnost svůj názor veřejně projevit. Teď dochází ke změně, přesněji řečeno k nebezpečným pokusům o změnu. Vše vyvolal spor o zdánlivě nedůležitý post předsedy parlamentní komise pro kontrolu policejních složek. Pravomoci takové funkce nejsou nijak velké, symbolická hodnota evidentně ano.

Kombinace Babišovy politiky vstřícné ke komunistům, pravděpodobným partnerům při hlasování o důvěře příští vládě, a lhostejnosti demokratických stran, které na hlasování o šéfovi komise chyběly, vynesla do této pozice o jediný hlas komunistu a bývalého člena pohotovostního pluku SNB Zdeňka Ondráčka. To je známá věc z uplynulého týdne. Důležité je, jaká debata volbu Ondráčka provází.

Ondráček a jeho straničtí kolegové reagují na protesty tak, že začali obhajovat chování režimu v roce 1989. Jedna z výtek směrem k Ondráčkovi se opírá o jeho vystoupení v komunistické televizi během vlny protestů v průběhu roku 1989. Ondráček jako mladý esenbák obhajoval zásah proti opozici s tvrzením, že demonstranti házeli po tehdejší policii kameny, byli vybaveni řetězy s navařenými kovovými koulemi, boxery, kudlami, jehlicemi.

Jenže nic takového se nepotvrdilo a evidentně šlo o součást kampaně komunistické televize proti tehdejší opozici. Ondráček ale v pořadu Události a komentáře v ČT prohlásil, že na svém tvrzení ohledně vyzbrojování opozice trvá. Zmíněné zbraně prý viděl na vlastní oči naskládané v jedné služebně SNB, kam ho před vystoupením v televizi přivedli.

Ani Ondráček tedy neviděl, že by někdo z demonstrantů takové zbraně nosil, ale pořád věří, že tomu tak bylo, a ničím nepodloženou věc opakuje do éteru. Kdo zažil pražské protesty v roce 1988 - 1989, umí si přitom představit, jak přísný trest by riskoval každý, kdo by se na protirežimní demonstraci vyzbrojil tak, jak tvrdí Ondráček. Vyzbrojování navíc nedávalo ani žádný smysl. Řetězy a kudlami nešlo režim porazit, ale naopak posílit. Mlátička Ondráček tedy cynicky lže, nebo je zcela mimo realitu.

Zdeněk Ondráček • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Zdeněk Ondráček • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Nezůstává v tom ale sám. V neděli se přidal předseda KSČM Vojtěch Filip. Ve snaze obhájit svého stranického kolegu prohlásil v debatě v televizi Prima, že na bití a zatýkání demonstrantů v roce 1989 nevidí nic špatného, protože tehdejší policie zajišťovala bezpečnost.

Filip je přitom velmi zkušeným účastníkem politických a mediálních sporů - moc dobře tedy ví, co říká. Jeho slova se nedají vnímat jinak než jako promyšlený pokus vrátit do hry metody komunistické propagandy a s její pomocí přepsat historii. Ve skutečnosti totiž nebyl policejní zásah ničím jiným než snahou chránit režim a potlačit osobní svobody lidí, kteří jen projevovali politický názor.

Pokud tedy někdo říká, že spor o Ondráčka není podstatný, protože jde o málo důležitou politickou pozici, jednu věc podceňuje. Čeští komunisté možná stojí o parlamentní funkce, ale ještě víc chtějí proměnit narativ, s nímž je zdejší demokracie spojená. A děje se tak v čase, kdy mají podporu předsedy nejsilnější politické strany i znovuzvoleného prezidenta. Nelze tedy vyloučit, že pokud demokraté zaspí, budou v tom komunisté úspěšní.

Babiš chce navrhnout odvolání Ondráčka z čela komise pro GIBS https://t.co/YibqY0bNat— Aktuálně.cz (@Aktualnecz)

Babiš chce navrhnout odvolání Ondráčka z čela komise pro GIBS https://t.co/YibqY0bNat

— Aktuálně.cz (@Aktualnecz) March 4, 2018
2018

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].