Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Milovník pendreku a Kremlu v čele komise pro kontrolu GIBS

Komunista Zdeněk Ondráček se nakonec dočkal

Zdeněk Ondráček • Autor: Milan Jaroš
Zdeněk Ondráček • Autor: Milan Jaroš

Komunista a milovník pendreku v akci proti „protikomunistickým živlům“ Zdeněk Ondráček byl zvolen předsedou poslanecké komise pro kontrolu GIBS. Což je velmi symbolické pohrdání mnoha hodnotami svobodné a demokratické společnosti. Zvolily ho hlasy spolustraníků, okamurovců a členů hnutí ANO. Ondráčkovi to vyšlo napotřetí, na minulých jednáních sněmovny zvolen nebyl.

Zdeněk Ondráček tvrdí, že funkci zvládne: byl dvacet dva let u svobodné policie a rozumí jí, proto je jeho jmenování na místě. Bude umět dohlížet na to, jestli Generální inspekce bezpečnostních sborů nepřekračuje třeba při vyšetřování policistů pravomoci. Navíc má prověrku, v minulém volebním období byl členem komise pro kontrolu tajné služby BIS. „A nikomu nevadilo, že jsem v té komisi byl,“ říká.

Zdeněk Ondráček patřil před devíti lety mezi vyšetřovatele možné korupce v kartě Opencard a pak v roce 2011 odešel od policie na protest proti tomu, že bylo vyšetřování pražské jízdenky jeho nadřízenými a státními zástupci manipulováno. Pak byl v poslanecké komisi, která v roce 2013 prověřovala vyšetřování Opencard a vynesla poměrně zasvěcený a tvrdý verdikt vůči těm, kteří podle názorů poslanců (a tedy i Ondráčka) zametli vyšetřování pod koberec.

Je to třeba číst jasně a bez přikrašlování. Hnutí ANO oceňuje, že se za minulého režimu mlátili lidé, kteří chtěli svobodně vyjádřit svůj názor.— Erik Tabery (@etabery)

Je to třeba číst jasně a bez přikrašlování. Hnutí ANO oceňuje, že se za minulého režimu mlátili lidé, kteří chtěli svobodně vyjádřit svůj názor.

— Erik Tabery (@etabery) March 2, 2018
2018

Tak tohle všechno si připisuje Ondráček k dobru a snad má i pravdu. Ale to není důležité. Stát se předsedou něčeho poslaneckého je vždy symbolická a mocenská záležitost. Stát se předsedou komise nebo výboru, který se zabývá bezpečností, si nežádá jen jakousi odbornost, ale také odpovídající morální kredit. A toho druhého se Zdeňku Ondráčkovi nedostává. Předsedou čehokoli ve sněmovně nemůže být muž, který v roce 1989 obhajoval mlácení protikomunistických demonstrantů a možná se ho i účastnil.

Část občanů si zvolila Ondráčka do sněmovny; dobrá, ať tam je ať pracuje jako člen ve výborech, ve kterých vzhledem k poměrnému rozdělení moci pracovat může. Už delší dobu nenaděláme nic s tím, že ve sněmovně se stane předsedou nějakého výboru nebo komise komunista. Taková je demokracie. Ale ta má i hodnoty, které se neváží poměrností. Prostě není morální a etické, aby se šéfem výboru, který se zabývá ochranou práva, stal muž, který obhajoval veřejně porušování práva násilím. Konec. Tečka.

Rezignace ministra Pelikana, kterou po zvoleni mlaticky Ondracka sefem komise pro kontrolu GIBS zvazuje, by zcela jiste otevrela cestu k vydani Nikulina do Ruska. Ve hre je vic nez jeden pendrek.— Ondrej Kundra (@okundra)

Rezignace ministra Pelikana, kterou po zvoleni mlaticky Ondracka sefem komise pro kontrolu GIBS zvazuje, by zcela jiste otevrela cestu k vydani Nikulina do Ruska. Ve hre je vic nez jeden pendrek.

— Ondrej Kundra (@okundra) March 2, 2018
2018

Nic bych neměnil, práce u SNB nelituji, řekl Ondráček po zvolení do čela komise pro GIBS https://t.co/6wFTrG5hoU— Aktuálně.cz (@Aktualnecz)

Nic bych neměnil, práce u SNB nelituji, řekl Ondráček po zvolení do čela komise pro GIBS https://t.co/6wFTrG5hoU

— Aktuálně.cz (@Aktualnecz) March 2, 2018
2018

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].