Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš: S Přibilem jsem byl vždy sám

Objevila se třetí nahrávka mezi novinářem z MF Dnes a ministrem financí

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Na zakonspirovaném twitterovém účtu Julius Šuman se v pondělí objevila další nahrávka rozhovoru mezi novinářem Markem Přibilem a vicepremiérem Andrejem Babišem. I na ní oba probírají politicky citlivé případy a jejich zveřejnění v Babišem vlastněných novinách MF DNES, kde Přibil pracoval. Tentokrát novinář na nahrávce šéfovi hnutí ANO předestírá části živých policejních spisů a odposlechů.

„Načasoval bych to před tím socanským sněmem,“ reaguje Babiš a dokumenty si pročítá. Později Přibilovi na jeho dotaz říká, že někdejší šéf ÚOOZ Robert Šlachta mu řekl, že má zájem stát se policejním prezidentem. V nahrávce zaznívají dále jména právníka Radka Pokorného, bývalého náměstka inspekce GIBS Dušana Brunclíka nebo policisty Radka Holuba. Babiš se s Přibilem baví důvěrně, novinář tedy mohl být převodníkem jeho zájmů do MF DNES.

Oproti předchozím nahrávkám je nicméně Babiš v komunikaci pasivnější; je slyšet, že Přibilovi hodně záleží na tom, aby v Babišovi o dokumenty probudil zájem. Dvakrát opakuje, že si je politik klidně může nechat, že je má ofocené. Zároveň Přibil slibuje, že výbušné materiály může dostat i do konkurenčního Práva, kde má svoje lidi. Ty, které jmenuje, ale buď v novinách přímo nepracují, nebo seděli jen v inzerci.

Na nahrávce je lépe slyšet Přibil - což by rovněž nasvědčovalo tomu, že nahrával on. Lépe byl slyšet byl i na předchozích zvukových záznamech. Andrej Babiš nyní poprvé pro Respekt řekl, že s Přibilem se scházel vždy sám. „Ano, my dva,“ řekl na otázku, zda byli na schůzkách pouze oni - nebo ještě někdo třetí. „Vždy otravoval a psal, že je to nutné a důležité.“

Kdyby to tak bylo, zvyšuje to pravděpodobnost, že nahrávací zařízení měl na sobě skutečně Přibil. Kdy ke schůzkám došlo, si Babiš údajně nepamatuje. Z toho, o čem se s Přibilem baví, se zdá, že šlo o loňský podzim. V té době se na Twitteru také poprvé objevil účet Juliuse Šumana. „Dneska asi něco spustím,“ ohlásili lidé, kteří za ním stojí, 13. 11. 2016.

Je možné, že Přibil nahrávky pořídil pro někoho, nebo je někomu následně prodal. On sám to vylučuje. V rozhovoru s Respektem řekl, že nic nenahrával a za viníka označil ochranku vicepremiéra, která spadá pod policii. Ta však nikdy není přímo na místě, když Babiš jedná o něčem citlivém.

Šéf ANO tvrdí, že ho nahrávají lidé spojení s ČSSD nebo tzv. kmotři. Investigativní reportér Janek Kroupa přišel s tím, že Přibil mohl spolupracovat s lidmi, kteří dříve pracovali pro specializovanou policejní jednotku, jež má na starosti právě odposlechy. Někteří z nich mají vazby na tzv. politické podnikatele.

Respekt 19/2017: Babišovy odposlechy a vládní krize

O kauze odposlechů čtěte v Respektu 19/2017 v textu Babišova kompromata. Aktuální vydání přináší také speciál k vládní krizi. Mimo jiné v něm najdete rekonstrukci událostí minulého týdne a velký rozhovor s premiérem Bohuslavem Sobotkou, který rozebírá, co se to vlastně stalo a co teď bude dál.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].